Банкеръ Daily

Свят

Посолството ни в Лондон притеснено от неинформираността на сънародниците ни за Брексит

От българското посолство в Лондон изразиха загриженост, че липсва достатъчно информационна кампания сред пребиваващите в Обединеното кралство български граждани за получаване на така наречения статут на уседналост на фона на Брексит, предаде БНР. Новият посланик в страната Марин Райков заедно с екипа си е започнал поредица от срещи от всякакъв характер, за да е сигурен, че информацията достига до всички българи, особено от по-уязвимите групи. Днес посланик Райков проведе среща с журналисти от български медии в посолството в Лондон като част от тази инициатива за достигане на информацията до нуждаещите се от нея.

Преди седмица такава среща е била проведена с преподавателите и ръководствата на българските училища във Великобритания, което е напълно закономерно, като се има предвид, че училищата с прилежащите често към тях български магазини са голям събирателен пункт на сънародниците.

Посланик Райков съобщи, че до момента са постъпили около 42 000 заявления за статут на уседналост, което на базата на официалните данни, че в страната пребивават около 100 000 българи, означава, че близо 60 процента от тях или не знаят какво да правят, или не осъзнават сериозността на проблемите, които могат да последват. Той е разтревожен от факта, че голям процент българи все още смятат, че Брексит няма да се случи, и затова не предприемат мерки.

Райков изтъкна, че той съвсем не е за изнасяне на българите в чужбина, но тези, които желаят да останат, които са се интегрирали, трябва да могат да го сторят. И даде красноречив пример с децата, като посочи, че защо едно дете, което е преживяло вече веднъж  културния шок да се интегрира в тази страна, трябва да го преживее отново да се реинтегрира в България, ако неговите родители не са взели мерки за получаване на статут на уседналост. Завеждащата Консулската служба Мария Ангелиева изтъкна, че посолството има ресурси и възможности максимално да помогне на всички българи, стига до тях да достигне информацията, и че българите не трябва да си правят илюзии, че след изтичането на крайния срок за получаване на статут на уседналост те ще могат да останат в страната, ако не са си уредили положението.

Открит е специален целодневен телефон за връзка по този въпрос. Консулската служба е реорганизирана, вече работят пет гишета. Освен започналите вече преки срещи с различни слоеве български граждани във Великобритания в разговор с журналистите днес беше обсъдена и ролята на медиите и големите възможности на социалните мрежи за подобен род кампания. Както изтъкна посланик Райков, в случая не е важна амбицията на българското посолство да помогне на българските граждани, а това да се обясни важността на темата. И накрая само за информация. В случай на сделка между Лондон и  Брюксел за Брексит правата на българските граждани във Великобритания ще бъдат гарантирани към 31 декември 2020 година.

За придобиване на статут на уседналост съответното лице трябва да е пребивавало на британска територия в продължение на пет последователни години. При липса на сделка нещата са по-неясни, тъй като правата на гражданите ще бъдат гарантирани към датата на Брексит, а не към 31 декември 2020 година поради липсата на договорен преходен период.

Facebook logo
Бъдете с нас и във