Банкеръ Daily

Свят

Последните търговски преговори между САЩ и Китай са „конструктивни“, според Пекин

Снимка: Робърт Лайтхайзър - търговският представител на САЩ, Стивън Мнучин - министър на финансите на САЩ, Лю Хъ - вицепремиер на Китай

САЩ и китайските преговарящи приключиха кратък кръг от търговски преговори днес, които Пекин определи като "конструктивни", включително обсъждането на по-нататъшните покупки на американски селскостопански стоки и споразумение за повторна среща през септември, предаде Ройтерс.

Първите търговски преговори лице в лице след примирието от миналия месец се състояха на работна вечеря вчера в историческия хотел в Шанхай Fairmont Peace и полудневна среща, проведена днес, преди американският търговски представител Робърт Лайтхайзър и министърът на финансите Стивън Мнучин да излетят обратно към Америка.

„И двете страни, според консенсуса, постигнат от двамата лидери в Осака, имаха откровен, високоефективен, конструктивен и задълбочен обмен по основни търговски и икономически въпроси от взаимен интерес“, съобщи китайското министерство на търговията в изявление, малко след като представителите на САЩ напуснаха Шанхай.

В изявлението се казва, че преговарящите обсъждат повече китайски покупки на селскостопански продукти от Съединените щати, които са станали основа на спора, след като президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви, че Китай не е постигнал обещаните покупки.

Разговорите започнаха на фона на ниски очаквания, след като вчера Тръмп обвини Пекин в Twitter за забавяне и предупреди за по-лош резултат за Китай, ако продължи да го прави.

В сряда говорителят на китайското външно министерство Хуа Чунинг заяви, че не е запозната с най-новите развития по време на разговорите, но че е ясно, че САЩ продължават да „преминават от едно състояние в друго“. „Вярвам, че няма смисъл САЩ да упражняват кампанията си за максимален натиск в момента“, каза Хуа на брифинг в отговор на въпрос относно туитовете. „Безсмислено е да казвате на другите да приемат лекарства, когато сте болни“, добави метафорично тя.

Продължителната търговска война между двете най-големи икономики в света прекъсна световните вериги за доставки и разклати финансовите пазари, тъй като всяка от страните отмени тарифите за милиарди долари от стоките на другата.

Официално проучване на китайското правителство, публикувано днес, показа, че активността на фабриките се е свила за трети пореден месец през юли, подчертавайки нарастващите напрежения върху икономиката.

Очакваше се преговорите в Шанхай да се съсредоточат върху жестовете на "добра воля", като китайските ангажименти за закупуване на американски селскостопански стоки и стъпките на САЩ за облекчаване на някои санкции срещу китайския гигант на телекомуникационното оборудване Huawei Technologies, каза по-рано пред Ройтерс, човек, запознат с дискусиите.

Тези проблеми донякъде са отстранени от по-основните жалби на САЩ в търговския спор, включително китайските държавни субсидии, принудителните трансфери на технологии и нарушения на интелектуалната собственост.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във