Банкеръ Daily

Свят

Последните кюрдски сили напуснаха Манбидж

Последните бойци на сирийските кюрдски Сили за защита на народа напуснаха Манбидж вчера, с което бе изпълнено отдавнашно искане на Турция за изтеглянето им, съобщиха бунтовниците, контролиращи северния сирийски град, предаде Ройтерс.

Турция се противопоставя на присъствието на СЗН в Сирия близо до границите й, припомня агенцията. Анкара смята кюрдските сили за терористична група, свързана със забранената в Турция Кюрдска работническа партия /ПКК/. Вашингтон гледа на СЗН като на ключов съюзник в борбата срещу "Ислямска държава".

"Военния съвет на Манбидж обявява, че последният екип от военни съветници /на СЗН/ се е изтеглил на 15 юли 2018 г., след като изпълни мисията си за военно обучение и подготовка на нашите сили", посочи в изявление милицията, контролираща града.

Военният съвет на Манбидж е съюзник на подкрпяните от САЩ Сирийски демократични сили в Северна Сирия. Той неколкократно е казвал, че в града няма бойци от СЗН, а само няколко военни съветници.

Миналия месец САЩ и Турция одобриха пътна карта за стабилизиране на Манбидж. Документът предвижда изтегляне на СЗН от града, както и разполагане на турски и американски сили в района с цел осигуряване на безопасността на Манбидж.

Facebook logo
Бъдете с нас и във