Банкеръ Daily

Свят

Последни усилия на Израел да спре ядрената сделка с Иран

Заместник-държавният секретар на САЩ Уенди Шърман се срещна със съветника по националната сигурност на Израел Еял Хулата в сряда във Вашингтон във връзка с последния опит на Израел да повлияе на подписването на възобновена ядрена сделка с Иран, предаде израелската агенция ТПС.

Двамата обсъдиха „силата на двустранните отношения и обмениха мнения по отношение на успеха на неотдавнашното пътуване на президента до Израел“, се казва в съобщение за срещата.

Те също така обсъдиха „споделените глобални предизвикателства пред сигурността, включително Иран“, а Шърман повтори „твърдия ангажимент на администрацията на Байдън към сигурността на Израел“.

Хулата се срещна във вторник със съветника по националната сигурност Джейк Съливан по същия въпрос. Първоначално той трябваше да се срещне с държавния секретар Антъни Блинкън.

Министърът на отбраната на Израел Бени Ганц замина на официално посещение в САЩ и ще се срещне със Съливан в петък, очевидно като последен опит да се повлияе на сделката.

Преди да излети, Ганц заяви, че целта на пътуването е „да предаде ясно послание относно преговорите между силите и Иран по ядреното споразумение – споразумение, което няма да върне състоянието на Иран години назад и няма да го ограничи за много години напред –  споразумение, което ще навреди на глобалната и регионална сигурност".

„Ядреният порив на Иран трябва да бъде значително свит. Финансирането на неговите подставени лица в региона трябва да бъде прекъснато от иранския тръбопровод“, настоя той.

„Ние ще обсъдим въпроса с американците и в същото време Израел ще продължи да изгражда своята сила и способности – така че във всяка ситуация да знае как да се защитава“, каза той.

Новинарският сайт „Уайнет нюз“ съобщи, че Ерусалим уговаря с Белия дом провеждането на разговор между премиера Яир Лапид и президента Джо Байдън по повод на подновяване на ядреното споразумение с Иран. Американците уточниха, че Байдън „е на почивка“.

Междувременно говорителят на иранското външно министерство Насър Канаани каза в сряда, че Иран проучва отговорите на САЩ, получени чрез координатора на Европейския съюз.

ЕС предложи окончателен текст, който иранците коментираха, САЩ отговориха и сега иранците отново го разглеждат.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във