Банкеръ Daily

Свят

Последната новогодишна реч на Меркел като канцлер на Германия е гледана от 9 милиона зрители

Около 9 милиона души са гледали новогодишната реч на Ангела Меркел по телевизията, съобщи ДПА.

Шестнадесетото новогодишно обръщение, навярно последно за Меркел като канцлер на Германия, е гледано от 4,49 милиона зрители по телевизия А Ер Де и от 4,33 милиона по телевизия Це Де Еф.

Това е значително по-голяма гледаемост от миналогодишната й реч, когато пред екраните е имало 5,1 милиона зрители.
На 26 септември в Германия ще има парламентарни избори, на които Меркел няма да се яви. Макар и това да бе представено като последното й новогодишно обръщение, има вероятност тя да направи още едно като и.д. канцлер, ако няма категоричен победител във вота и преговорите за съставяне на коалиция се проточат прекалено дълго.

2020-а е била най-тежката в 15-годишното управление на германския канцлер Ангела Меркел. Това казва самата тя в новогодишното си обръщание.

"След 9 месеца ще се проведат парламентарни избори и аз няма да се кандидатирам отново. Следователно днес, по всяка вероятност, е последният път, в който ще се обърна към вас с новогодишно послание. Мисля, че не преувеличавам като казвам, че никога за последните 15 години не сме считали, че отиваща си година е толкова тежка и никога не сме, въпреки всички тревоги и скептицизъм, очаквали новата с толкова много надежда“, каза германският канцлер.

Меркел си позволи и рядка емоционална проява като осъди протестното движение срещу ограниченията и носенето на маски. "Мога само да си представя колко горчиво е чувството за скърбящите за любимите си хора, загубени заради коронавируса. Или за онези, които се борят с последствията от болестта, когато се спори или отрича съществуването на вируса от някои безнадеждни хора. Конспиративните теории не са само неверни и опасни, но и цинични и жестоки към тези хора“, сподели тя.

Facebook logo
Бъдете с нас и във