Банкеръ Daily

Свят

Последиците от пандемията ще продължат десетилетия

Пандемията от COVID-19 е здравната криза на века, последиците от която ще се усетят през следващите десетилетия, заяви генералният директор на Световната здравна организация Тедрос Гебрейесус на заседание на комисията по спешни случаи на СЗО.

Според Гебрейесус, на провелото се вчера заседание всички 19 експерти от 19 държави, включително Китай, САЩ, Франция, Русия и Южна Корея са се съгласили единодушно, че пандемията все още представлява „извънредна ситуация в общественото здравеопазване от международно значение“. Световната здравна организация регистрира увеличение на случаите на заразени с новия коронавирус в световен мащаб с близо 300 хиляди за денонощие.

По-рано организацията прогнозира, че дори изработването на ваксини да приключи скоро, мащабна ваксинация няма да бъде проведена по-рано от пролетта на 2021 г. Гебрейесус призова гражданите на всички страни да продължи да прилагат мерки за превенция и се адаптират към съжителство с вируса.

Междувременно председателят на руския Научно-изследователски институт по спешна детска хирургия и травматология Леонид Рошал оприличи пандемията с коронавируса с тест на страните за справяне с биологични оръжия.

„Ситуацията, причинена от пандемията COVID-19, предизвиква усещане за репетиция за биологична война”, заяви в интервю за списание „Forbes” Леонид Рошал и обясни, че не всички страни са били готови да се борят с тази инфекция.

Според учените коронавирусът се среща най-често на сухи и прохладни места, така че най-много вируси се натрупват в хранителни магазини. Те отбелязаха, че в момента няма научни изследвания, потвърждаващи случаите на COVID-19 след контакт със заразени повърхности, но рискът от заразяване все още остава, ако след докосване на повърхност, върху която има вирус, докоснете лицето, носа или очите си ...

Според водещия изследовател на лабораторията по молекулярна биология на Московския държавен университет „Ломоносов“ Роман Зиновкин, рискът от разболяване чрез докосване на една или друга повърхност e по-голям, след като в градовете започнаха да се разхлабват ограничителните мерки.

От своя страна анализът на Националния център за биозащитен анализ и противодействие в Мериленд (САЩ) показа, че високата влажност и температура ускоряват процеса на унищожаване. Така при температура 21-24 градуса и 80% влажност на лятното слънце периодът на инактивиране на вируса на повърхности е две минути.

По този начин, най-опасните от гледна точка на възможността за заразяване,, според специалистите, са дръжките на хладилниците в магазините, бутоните на POS терминалите, дръжките на вратите вътре в помещенията и бутоните за асансьори в търговските центрове и офис сградите, както и бутоните на домофоните.

Facebook logo
Бъдете с нас и във