Банкеръ Daily

Свят

Посланикът на САЩ в Атина подкрепи Гърция срещу Турция за Източното Средиземноморие

Турските претенции за Източното Средиземноморие

Американският посланик в Атина Джефри Пайът изрази пред журналисти категоричното несъгласие на САЩ с позицията на Турция във връзка с меморандума за разграничаване на морската юрисдикция, който тя подписа с Либия в края на ноември, съобщи АНА-МПА.

Вече сме получили конкретните текстове и завършихме юридическия анализ на меморандума между Турция и Либия. Правното становище на САЩ е, че изявленията на турското правителство за претенции към морски зони и конкретно за континенталния шелф се различават от юридическия ни анализ и от юридическия анализ на Конвенцията на ООН по морското право, която се отнася до статута на островите", каза американският посланик и допълни, че "обитаемите острови като предмет на обичайното международно право се третират по същия начин, както и континенталните територии".

Пайът подчерта същевременно, че "правилният подход към тези въпроси не е с едностранни декларации, които пренебрегват позициите на засегнатите държави, в конкретния случай на Египет и на Гърция, а чрез диалог".

Председателят на либийския парламент Агила Салех, който е на посещение в Гърция, заяви днес, че подписания в края на ноември меморандум между Турция и правителството в Триполи е незаконен, съобщи АНА-МПА.

Салех направи това изявление след срещата си с председателя на гръцкия парламент Константинос Тасулас в присъствието на министъра на външните работи на Гърция Никос Дендиас.

Председателят на либийския парламент заяви още, че това споразумение засяга суверенитета на либийската държава, както и суверенните права на страните от Източното Средиземноморие. "Ще се противопоставим на всеки, който се опитва да се намеси във вътрешните работи на Либия", каза Агила Салех и подчерта, че либийският парламент и либийските въоръжени сили отхвърлят този меморандум.

Салех подкрепя Либийската национална армия на маршал Халифа Хафтар, която воюва срещу международно признатото правителство в Триполи на Файез ел Сарадж, което подписа меморандума с Турция.

Гърция реагира остро на меморандума между Анкара и Триполи, който разграничава изключителните икономически зони на двете страни в Източното Средиземноморие, въпреки че между тях се намира гръцкият остров Крит. Според Гърция това споразумение е незаконно и нищожно, защото противоречи на Конвенцията на ООН по морското право и засяга нейни суверенни права. Турция твърди, че островите не пораждат същите права на изключителна икономическа зона, както континенталните маси.

Facebook logo
Бъдете с нас и във