Банкеръ Daily

Свят

Посланикът на Русия Анатолий Антонов се върна в САЩ

Анатолий Антонов

Русия и САЩ връщат посланиците си – съответно във Вашингтон и в Москва. Всички анализатори отбелязват този резултат от срещата в Женева на 16 юни между президентите  на двете страни. Целта е намаляването на напрежението в двустранните отношения. Припомняме, че преди около три месеца двете държави отзоваха посланиците си с цел консултации. 

Посланикът на Русия в САЩ Анатолий Антонов още в неделя е пристигнал в Съединените щати след като около три месеца беше в Москва. Самолетът, с който е пътувал - редовен полет на "Аерофлот", се е приземил на Нюйоркското летище "Джон Кенеди".

Руско-американските отношения се изостриха след предизвикалото много реакции интервю, в което президентът на САЩ Джо Байдън заяви, че руското ръководство трябва  "да заплати цената" във връзка с приписваните на Москва опити за вмешателство в американските избори. Освен това, шефът на Белия дом отговори утвърдително на въпрос, счита ли той президента на Русия Владимир Путин за "убиец".

След това Анатолий Антонов беше отзован за консултации в Москва, където бе от 21 март. Посланикът на САЩ в Русия Джон Съливан пък се върна за консултации във Вашингтон на 22 април.

Президентът на Русия Владимир Путин и американският лидер Джо Байдън проведоха своята среща на 16 юни в Женева във вила "Ла Гранж". Три часа и 21 минути  продължи първият им разговор. Инициатива за провеждането на събитието е била от Вашингтон.

Това беше първата руско-американска среща на върха след срещата на Владимир Путин с Доналд Тръмп в Хелзинки през юли 2018 година.

В Женева Путин и Байден са се договорили за връщането на посланиците. Заедно с това те са обсъдили състоянието и перспективите за по-нататъшното развитие на двустранните отношения, стратегическата стабилност, а също и въпроси от международния дневен ред, включително взаимодействието в борбата с пандемията от коронавирус и урегулирането на регионалните конфликти.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във