Банкеръ Daily

Свят

Посланик Съливан се надява на възобновяване на консулските услуги в Русия

Посланикът на САЩ в Русия Джон Съливан се върна в Москва през миналата седмица, след като бе отзован във Вашингтон за консултации на 22 април.

Посланикът на САЩ в Русия Джон Съливан е изразил надежда, че в резултат на преговорите с Москва ще стане възможно възстановяването на платформата за предоставяне на консулски услуги. Той се върна в Москва през миналата седмица, след като бе отзован във Вашингтон за консултации на 22 април. За връщането на посланиците в двете столици Путин и Байдън се договориха на срещата на върха в Женева на 16 юни.

"Гражданите на Русия, които подават заявления за издаване на имигрантски или неимигрантски визи, трябва да отидат някъде другаде, тъй като ние нямаме сътрудници", е казал той в интервю по телевизионния канал "Дъжд".  "Жалко, че така се случи. Надявам се, че ще можем да постигнем прогрес в резултат на обсъжданията с руското правителство и да възстановим необходимата платформа и консулството, което имахме тук, за да  предоставяме всички услуги".

По думите на посланика, засега такъв прогрес не е постигнат, а американското посолство физически няма персонал за тази работа.

"През миналия месец десет дипломати е трябвало да напуснат страната, защото са били обявени за персона нон-грата. Това е довело до съкращение на нашия персонал до такава степен, че ние физически не можем да предоставяме услуги в Москва. Ние бяхме принудени да се ограничим само до предоставянето на спешни услуги на пребиваващи в Русия граждани на САЩ", е казал Съливан.

Посланикът е изразил надежда, че полученият  на срещата на президента на Русия Владимир Путин и президента на САЩ Джо Байдън в Женева импулс ще позволи да се подобри ситуацията с работата на дипломатическите представителства на двете страни.

Посланикът напомня, че дори в периода на Студената война дипломатическите представителства на САЩ и СССР са продължавали да работят.

По-рано Съливан съобщи, че Путин и Байдън отделно са обсъждали въпросът за получаването на руски визи от американските дипломати за работа в представителствата на САЩ на територията на Русия.

Американският посланик подчертава, че визовият въпрос е проблем за двете страни вече няколко години. Американското посолство в Москва ще може да наеме граждани на САЩ на мястото на бившите сътрудници руснаци едва след като страните урегулират визовия си въпрос. "И двете страни се жалват, че визите се издават бавно", добавя Съливан.

"Това е съществен проблем. Ние имаме американски граждани за работа в посолството, но не можем да получим визи за тях. Това е основният въпрос, който трябва незабавно да решим", казва дипломатът, коментирайки думите на Мария Захарова за това, че американското посолство може да увеличи броя на своите сътрудници до нормалния, наемайки граждани на САЩ.

По-рано Захарова съобщи, че посолството и консулските учреждения на САЩ в Русия трябва да приведат състава на своя персонал в съответствие с изискванията на Москва до 1 август. Съединените щати попаднаха в утвердения от руското правителство списък с недружествени чуждестранни държави и в тази връзка на дипломатическата мисия е забрането на територията на Русия да наема  на работа граждани на Руската федерация или на трети страни.

В отговор на думите на Съливан за това, че американското дипломатическо представителство в Москва след 1 август няма да може да предоставя консулски услуги във връзка  с недостига на персонал, Захарова посочва, че САЩ сами унищожават своята консулска служба в Русия.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във