Банкеръ Daily

Свят

Посланиците на страните от ЕС одобриха обвързване на европарите с върховенството на закона

Постоянните представители на страните членки на Европейския съюз одобриха днес механизъм, който обвързва отпускането на средства от европейските фондове със спазването на принципа за върховенство на закона, предаде Франс прес. Компромисното предложение, представено от германското ротационно председателство на Съвета на ЕС, бе одобрено въпреки опозицията на седем страни, начело с Унгария. Против бяха още Полша, Финландия, Нидерландия, Дания, Швеция и Белгия. Последните пет страни са недоволни, че Германия е предложила проект, който не предвижда толкова сериозни санкции за нарушителите, колкото се обсъждаше. Австрия и Люксембург се въздържаха при гласуването.

Одобрената мярка предвижда намаляване или замразяване на отпускането на средства от европейските фондове на страна членка, ако тя нарушава принципи на правовата държава, по начин, "пряко засягащ доброто финансово управление на бюджета на ЕС или защитата на финансовите интереси на съюза".

За да бъде включен в бюджетната рамка на съюза за периода 2021-2027 г., механизмът трябва да бъде одобрен от Европейския парламент.

Facebook logo
Бъдете с нас и във