Банкеръ Daily

Свят

Посланиците на ЕС призоваха беларуските власти да спрат гоненията на граждани

Представителят на ЕС в Беларус Дирк Шубел и посланиците на страните от общността призоваха беларуските власти да спрат сплашването и гоненията срещу граждани по политически мотиви, предаде ТАСС.

Изявление на европейските дипломати публикува днес във Фейсбук мисията на ЕС в Беларус. 

Правото на беларуския народ да протестира мирно и безопасно трябва да бъде гарантирано, посочват посланиците, като изразяват солидарност със задържаните по време на беларуските протести и жертвите на насилието от страна на властите, както и с техните близки.

Беларуският външен министър Владимир Макей обсъжда днес на среща с посланиците от страните в ЕС текущата ситуация в Беларус и отношенията между страната и Евросъюза, информира новинарският сайт tut.by. Министерството не коментира медийните съобщения за тази среща.

Протестите в Беларус срещу официалния резултат от президентските избори на 9 август, след които ЦИК обяви за победител действащия държавен глава Александър Лукашенко, "не издишат, протичат, както му е редът. Естествено през седмицата може да не са толкова нажежени, но през уикенда всичко ще си дойде на мястото", увери днес пред радио "Ехото на Москва" бившият кандидат-президент Светлана Тихановска.

Тя изрази надежда, че след масовите мирни протести "властта естествено ще бъде принудена да склони на преговори с Координационния съвет" на демонстрантите.

Тихановска заяви, че се смята за "президент, избран от народа", при все че не може да се нарече така официално. Според нея самата тя вече "не е лидер на опозицията", а "лидер на мнозинството". "Вече не сме опозиция", посочи Тихановска.

"Никога не сме получавали някаква финансова помощ или нещо от която и да било европейска страна и не получаваме такава сега. Има някои инициативи, опитващи се да подпомогнат хората в страната", добави тя.

Полското правителство не признава резултата от президентските избори в Беларус, заяви днес в ефира на Полската телевизия Михал Дворчик, шеф на канцеларията на министър-председателя Матеуш Моравецки.

"Също като Европейския съюз смятаме, че изборният резултат предизвика толкова съмнения, че не може да бъде признат", каза той в отговор на въпрос дали Варшава признава Александър Лукашенко за президент на съседната страна.

Според Дворчик беларуските власти вече 12 часа държат на границата и не пускат в страната полски камион с 20 тона хуманитарен товар за протестиращите в Беларус, изпратен от профсъюза "Солидарност". Междувременно трима пострадали участници в беларуските протести са пристигнали днес в Полша, за да се лекуват в полски болници. Това са първите пациенти от Беларус, след като вчера полският премиер Матеуш Моравецки заяви, че е помолил здравния министър да подготви болници за пристигащи от тази страна.

Facebook logo
Бъдете с нас и във