Банкеръ Daily

Свят

Посланиците на ЕС одобриха новите санкции срещу Беларус

Този блок от санкции на ЕС е разработен отдавна, но изпълнението му бе ускорено след като  Минск отклони пътнически самолет на авиокомпания Ryanair и арестува опозиционния блогър Роман Протасевич, който беше на борда.

Комитетът на постоянните представители на 27 държави от ЕС одобри в сряда четвъртия пакет от ограничителни мерки срещу Беларус. Той ще включва блокиране на сметки и забрана за влизане на около 80 белоруски чиновници и служители по сигурността и забрана на европейския бизнес на контакти с седем юридически лица, съобщи пред ТАСС дипломатически източник.

"Посланиците се договориха за допълване на черния списък с около 80 физически и 7 юридически лица от Беларус", каза той.

В близко бъдеще това решение ще бъде официално одобрено от Съвета на ЕС на министерско ниво с писмена процедура и ще влезе в сила. Може би това решение ще бъде взето на срещата на външните министри на ЕС на 21 юни.

Този блок от санкции на ЕС е разработен отдавна, но изпълнението му бе ускорено след като  Минск отклони пътнически самолет на авиокомпания Ryanair и арестува опозиционния блогър Роман Протасевич, който беше на борда.

В края на 2020 г. ЕС наложи третия пакет от санкции срещу Минск. В отговор на "жестокостта на беларуските власти и в подкрепа на демократичните права на беларуския народ" Съветът прие решение за 36 допълнителни вписвания в списъка със санкцииТези санкции са насочени срещу високопоставени служители, отговорни за продължаващата вълна от жестоки репресии и сплашване, чиито жертви включват мирни демонстранти, членове на опозицията и журналисти. Те са насочени и към икономически субекти, видни бизнесмени и дружества, които се облагодетелстват от режима на Александър Лукашенко и/или го подкрепят.

Ограничителните мерки включват забрана за пътуване и замразяване на активи. Забраната за пътуване възпрепятства лицата, включени в списъка, да влизат или преминават през териториите на държави от ЕС, а замразяването на активи се прилага спрямо техните финансови средства или икономически ресурси. Освен това на гражданите и дружествата от ЕС е забранено да предоставят средства на вписаните в списъка лица и образувания.

Facebook logo
Бъдете с нас и във