Банкеръ Daily

Свят

Португалското председателство ще еманципира Брюксел от Вашингтон

Антониу Коща

Португалия застана начело на Съвета на ЕС с намерението да постави като приоритет възстановяването след сблъсква с тежките социално-икономически последици от пандемията. Премиерът Антониу Коща похвали предишното германско председателство и обеща Лисабон да поддържа същото темпо. Насоките обаче са други. 

Поради сложните времена акцентът е върху развитието на устойчива, социална, зелена, цифрова и глобална Европа. Мотото на португалското председателство е: „Време е за резултати: справедливо, зелено и цифрово възстановяване“. Същевременно Португалия ще трябва да продължи работа по някои от германските приоритети: бъдещето на отношенията между ЕС и Великобритания, напредъка в борбата срещу климатичните изменения, дългосрочния бюджет на общността и плана за възстановяване от кризата.

Още щом пое "кормилото" Лисабон оповести, че Европа трябва да бъде автономен глобален играч и да защитава собствените си интереси. Според премиера Коща би било “ужасен знак“, ако Брюксел блокира сключеното на 30 декември инвестиционно споразумение с Китай, за да угоди на Вашингтон. То стана факт след седемгодишни преговори. Сега обаче може да предизвика напрежение с новата администрация на САЩ след като избраният президент Джо Байдън предложи трансатлантически диалог срещу “стратегическото предизвикателство, породено от нарастващата международна увереност на Китай“.

“Ако Европа иска да бъде глобален играч, какъвто трябва да бъде, нейната стратегическа автономия зависи от възможността да преговаря с всеки от останалите глобални участници. Тя трябва да може да защитава интересите си в диалог със САЩ, Китай, Австралия, Нова Зеландия, Индия, Африка. Трябва да може да го прави сама, а не да говори чрез другите ”, бе категоричен португалският премиер. 

Плюсове и минуси на сделката с Китай

Сключването на инвестиционното споразумение с Поднебесната империя е в интерес на европейската икономиката. Само че евроинституциите непрекъснато говорят за ценности и при многобройните нарушения на правата на човека в огромната азиатска страна е любопитно как ще се процедира оттук нататък.

"ЕС вече не може да приема непрекъснатите нарушения на правата на човека и ограниченията на гражданските права в Китай. Следователно изобщо не бива да има инвестиционно споразумение между ЕС и Китай", е заявил пред португалската информационна агенция ЛУСА европейски дипломат, пожелал анонимност.

За 27-членния Евросъюз споразумението разширява достъпа до китайския пазар в най-различни индустрии - от автомобилостроенето до телекомуникациите. Освен това то разглежда основните политики на Китай, за които Европа и САЩ смятат, че нарушават пазарната конкуренция: индустриални субсидии, държавен контрол на предприятията и принудителен трансфер на технологии.

Китай е вторият по големина търговски партньор на общността през 2019 г. (след САЩ), като двустранната търговия се оценява на повече от 1 милиард евро на ден. Ето защо според португалското правителство ще е изключително "безпринципно" Брюксел с лека ръка да се откаже от тази възможност. 

Трансатлантическите отношения

Впрочем Антониу Коща е сигурен, че Европейският съюз е на прага на нови отношения и със Съединените щати. Още повече след дадения от Джо Байдън знак, че ще върне САЩ към Парижкото споразумение за климата.

В последния ден на миналата година обаче администрацията на Доналд Тръмп реши да разшири обхвата на митата срещу ЕС със самолетни части и някои непенливи вина и коняци от Франция и Германия. Още не е ясно кога ще влязат в сила новите мерки, но те са поредния епизод от продължаващия вече 16 години спор между САЩ и ЕС за субсидиите за гражданската авиация. 

По този повод от "Еърбъс" изразиха увереност, че Европа ще отговори адекватно, "за да защити своите интереси и интересите на всички европейски компании и сектори, станали мишена на тези неоправдани и контрапродуктивни тарифи".

Коща наистина очаква промени при Байдън, но не и чудеса. "От търговска гледна точка със сигурност ще има трудности - отбеляза той. - От гледна точка на споделянето на тежестта за отбраната, атмосферата със сигурност ще се промени. Отношенията ни ще се променят радикално и това ще създаде по-добри условия да преодолеем съществуващите различия “.

Поглед към Африка и Индия 

Португалското председателство обяви, че няма да игнорира доброто партньорство със САЩ и Великобритания, но Африка оглавява външната му програма. Министър - председателят на Португалия се надява още през първата половина на годината да се организира среща на върха ЕС-Африка. По думите му “вече казахме на председателя на Европейския съвет Шарл Мишел, че имаме интерес и желание тази среща на върха да се проведе по време на нашето председателство, разбира се в Брюксел, и работим по това. Надявам се пандемията да ни позволи това“.

Според Антониу Коща страните от общността само ще загубят, ако не постигнат споразумение за свободна търговия с държавите от Африканския съюз. Той смята също така, че са налице и всички условия за срещата на върха ЕС-Индия и че "това може да е крайъгълен камък в бъдещите отношения, които ще донесат на Европа огромни ползи“.

Както изтъква португалският евродепутат Карлуш Зуриню, Португалия ще се стреми да съчетае социални програми, проекти за климата и цифровия преход като двигатели за възстановяването и развитието на Европейския съюз. Но не по-малко важно е, че Лисабон се ангажира също така с позиционирането на общността като сила в многостранен свят, особено чрез срещите на върха с Африка и Индия". 

 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във