Банкеръ Daily

Нови COVID ограничения:

Португалия връща вечерния час

В някои европейски страни вече започна затягането на мерките, за да се забави разпространението на Делта варианта на COVID-19.  Португалия връща вечерния час, а Австралия намалява полетите в страната наполовина. 

Световната здравна организация предупреди, че Европейското първенство по футбол може да е "супер разпространител" на коронавируса.  Директорът на организацията за Европа Ханс Клуге заяви, че са налице трите условия за нова вълна - новите варианти, бавната ваксинация и социалните събирания. Новозаразените в Европа през миналата седмица са се увеличили с 10%. "Това се случва в контекста на бързо променящата се ситуация, на фона на новия тревожен вариант Делта и в регион, където въпреки огромните усилия на страните, милиони хора останаха неваксинирани", каза още той. .

В Индия смъртните случаи от COVID-19 надхвърлиха 400 000. Половината от тях са след възникването на Делта варианта. През последното денонощие са починали 853 души, а новозаразените са над 46 хиляди. 

Здравните власти в Шотландия обявиха, че през последната седмица са регистрирани над 2000 случая на заразени, свързани хора, които са посетили мачове на Европейското футболно първенство. 397 шотландци, които са били на мача на Уембли - Шотландия-Англия, са с положителен тест за COVID-19. 

Великобритания пък отчете над 26 000 нови случая за последното денонощие. Въпреки това там смъртността остава ниска - за последните 24 часа са починали 14 души. 

Само преди няколко дни, главният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев заяви, че вариантът „Делта“ на коронавируса ще бъде доминиращ в цяла Европа до края на лятото. 

„Делта“ вариантът е много по-заразен и засяга по-млади хора, обясни главният здравен инспектор, като посочи, че единственият вариант да преминем по-леко през новата вълна е да има „максимално високо ваксинационно покритие“.

Facebook logo
Бъдете с нас и във