Банкеръ Daily

Свят

Португалия ще използва дигиталния европейски имунизационен сертификат

От 1 юли Португалия предвижда дигиталните имунизационни сертификати за COVID на Европейския съюз да могат да се използват при пътувания по въздух и море, при придвижванията в страната и за достъп до културни, спортни или други събития. Това съобщиха от Министерството на външните работи.
По отношение на въздушния и морския трафик се разрешават пътувания до Португалия от граждани, притежаващи дигиталния имунизационен европейски сертификат COVID, като те се освобождават от представяне на тестове за скрининг за SARS-CoV-2 инфекция, или от спазване на карантинни периоди.
В страната е разрешено свободно придвижване, след представяне на цифровия европейски сертификат COVID, или на доказателство за тест за скрининг на инфекция със SARS-CoV-2.
Цифровият имунизационен сертификат за COVID не освобождава притежателите му от задължението за спазване на необходимите мерки за безопасност, препоръчани от здравните органи.
Деца под 12 години не е необходимо да представят цифров европейски сертификат COVID или доказателство за направен тест за инфекция със SARS-CoV-2, въпреки че тези тестове може да са препоръчителни при определени случаи.
Дигиталният имунизационен европейски сертификат COVID може да бъде представен и на хартиен носител.
Сертификатът ще важи за цялата територия на Португалия, както и за Автономните области Мадейра и Азорски острови.

 

Това е добра новина за пътешествениците,

тъй като Португалия е една от привлекателните дестинации за българите. Преди пандемията от Ковид-19 по около 20 000 нашенци са пътували до тази страна. 

През 2019 г. България е била посетена от 18 300 португалски граждани, като е имало и ръст от 13.2% в сравнение с 2018-а. По данни на Министерство на туризма, базирани на Единната система за туристическа информация, броят на туристите от Португалия през 2020 г. в местата за настаняване е над 3200. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във