Банкеръ Daily

Свят

Португалия поема ротационното председателство на Съвета на ЕС

От днес Португалия поема ротационното председателство на Съвета на Европейския съюз за следващите шест месеца.

Между юни и декември 2020 г. то беше поверено на Германия.

"Ще работим върху три основни приоритета: възстановяването на Европа, укрепването на социалната основа на ЕС, укрепване на стратегическата автономия на Европа за запазване на нейната отвореност към света", четем в съобщение от страната председател.

Португалия за четвърти път поема председателството на Европейския съюз.

По време  на германското председателство (между юли и декември 2020 г.) беше одобрен плана за икономическо възстановяване на Европа след коронавирусната пандемия и се стигна до подписване на търговско споразумение с Великобритания отношенията им за периода след Брекзит. 

Заедно с Европейската комисия иберийската страна трябва да продължи работата по координиране на санитарните мерки на 27-те страни, които бяха въведени заради коронавируса. По време на португалското председателство ще се реализира мащабната кампания за ваксиниране срещу коронавируса, която пък започна в края на декември в няколко европейски страни и ще се разшири през 2021-а.

Сред приоритетите на португалското председателство е постигане на напредък по двойния преход - климатичен и дигитален.

Португалия планира и среща на върха на седми и осми май в Порто, посветена на социалните въпроси, на която се очаква страните членки на поемат ангажимент за развиване на социалните права на европейците.

 

Португалия 

(на португалски: Portugal), с официално име Република Португалия (República Portuguesa) заема част от Пиринейския полуостров. Това е най-западната държава в Европа, граничеща на запад и на юг с Атлантическия океан и на север и изток с Испания. Нейната територия включва също и атлантическите архипелази на Азорските острови и Мадейра, и двата автономни региона със собствени регионални правителства.

Големината на страната е 92 212 km2 (109-о място в света). Столицата на Португалия е Лисабон, официалният език е португалски. Населението е 10 291 027 души. Официалната религия е християнство.

Португалия е най-старата национална държава на Иберийския полуостров и една от най-старите в Европа.

 

В езиково, етническо и религиозно отношение Португалия е една много еднородна държава. Португалският език се говори навсякъде, като само в селцата в област Миранда ду Дору се използва характерен астурски диалект на португалския.

Facebook logo
Бъдете с нас и във