Банкеръ Daily

Свят

Португалците гласуват за президент

Според проучванията действащият президент Марселу Рибелу ди Соза , вероятно ще бъде преизбран на първия тур.

Днес португалските избиратели  са призовани пред урните, за да изберат президент.

Според проучванията действащият президент Марселу Рибелу ди Соза (неговият мандат е от 9 март 2016 до 9 март 2021 г.) от десноцентристката Социалдемократическа партия, който продължава да е много популярен, вероятно ще бъде преизбран на първия тур. Неговият съперник - кандидатът на левицата Ана Гомеш, се очаква да остане на втори. Прогнозите са, че третото място ще е за лидерът на крайно дясната партия Чега Андре Вентура.

Страната е в извънредно положение от ноември, а от  седмица е блокирана и от карантина. Всички португалци са притеснени, че излизането до урните може драстично да увеличи новите случаи на заразени с коронавирус. Това пък кара анализаторите да  прогнозират ниска избирателна активност.

В обстановката на пандемия, почти две трети от избирателите смятат, че изборите е трябвало да бъдат отложени, според резултатите от анкета на изследователския институт ISC/ISCTE.

Общо 9.8 милиона португалция имат право да гласуват, като 1.5 милиона от тях са в чужбина. Предвид сложната здравна ситуация миналата седмица за първи път в страната се организира и предварително гласуване. 

Вече са сформирани доброволчески екипи, облечени със защитни костюми, които ще обикалят по домовете на карантинираните избиратели.

 

Президентът на Португалия 

(Presidente da República Portuguesa) е държавният глава на страната.

В съответствие с Конституцията на Португалия от 1976 г. президентът се избира за мандат от 5 години. Може да да бъде преизбран за втори последователен (без прекъсване) мандат, както и за трети (окончателен) мандат след прекъсване. Президентските избори се провеждат в един или в два кръга. Ако на първия тур никой кандидат не е събрал над 50% от подадените (валидни) гласове, то президентът се избира на втори тур измежду водещите 2 кандидати.

Президентът има широки пълномощия, но те рядко се използват. Може, например, когато счете това за необходимо, да разпусне парламента и да насрочи нови предсрочни избори, както е направил социалистът Жоржи Сампаю на 30 ноември 2004 г. въпреки голямата парламентарна подкрепа за иначе оспорваното правителство на Педру Сантана Лолиш. 

 

Португалия 

(на португалски: Portugal), с официално име Република Португалия (República Portuguesa) е най-западната държава в Европа, граничеща на запад и на юг с Атлантическия океан и на север и изток с Испания. Нейната територия включва също и атлантическите архипелази на Азорските острови  и Мадейра, и двата автономни региона със собствени регионални правителства.

Територията й е 92 212 km2  (109-о място в света). Столицата и е Лисабон, официалният език е португалски. Населението е 10 291 027 души. Официалната религия е  католицизъм (81% от населението).

От над 240 милиона души, говорещи португалски, за около 215 милиона от тях той е роден език. Това е седмият по разпространение език в света и третият сред европейските езици. Португалският е също вторият по разпространение романски език след испанския, най-разпространеният език в Южна Америка и един от официалните езици на Европейския съюз и Меркосур (на испански: Mercado Común del Sur; на португалски: Mercado Comum do Sul) е най-голямото междудържавно обединение в Южна Америка. МЕРКОСУР обединява 250 милиона население и повече от 75% от общия БВП на континента. В него влизат Аржентина, Бразилия, Парагвай, Уругвай и Венецуела (от юли 2006 г.), а асоциирани членове са  Чили,  Боливия,  Колумбия,  Еквадор и Перу.

Facebook logo
Бъдете с нас и във