Банкеръ Daily

Свят

Порошенко: Украйна ще прави по-точни и далекобойни ракети

Президентът на Украйна Петро Порошенко потвърди днес, че страната планира да създаде ракетно оръжие с висока точност и повишен радиус на действие, предаде ТАСС. 

"Придържахме се към някои ограничения, които ни налагаше Договорът за ликвидиране на ракетите със среден и малък обсег, който действаше още от времената на СССР", заяви той по време на работно посещение в североизточния украински град Житомир. По думите му след като САЩ и Русия денонсираха този договор, украинските конструкторски бюра и промишленост вече не трябва да се съобразяват с ограничения в далечината на полета. "На дневен ред е създаването на ракетно оборудване с висока точност и увеличен радиус на действие, което е в състояние да поразява мишени далеч в тила на противника", каза президентът.

Миналата седмица Порошенко обвини Русия, че разрушава системата за контрол върху въоръженията, като имаше предвид Договора за обикновените въоръжени сили в Европа и ракетния договор. Тогава той заяви, че това обстоятелство сваля от Украйна "някои задължения" и й дава правото да разработва съвременни оръжейни системи, включително мощни ракетни комплекси, припомня ТАСС.

Facebook logo
Бъдете с нас и във