Банкеръ Daily

Свят

Порошенко предложи на Меркел украинската газопреносна система

Украинският президент Петро Порошенко заяви, че не спира борбата срещу изграждането на газопровода "Северен поток 2", съобщи ТАСС.

"Не прекратяваме борбата за спиране на строителството и предлагаме на германските компании да участват в украинската газопреносна система", заяви той на съвместна пресконференция с германската канцлерка Ангела Меркел в Берлин.

Същевременно той призна, че засега Украйна и Германия виждат по различен начин механизмите за защитаване на украинските интереси.

"Нашето стратегическо партньорство предполага, че можем да разговаряме по всички въпроси и засега Германия поддържа позицията да защитава Украйна и да гарантира сигурността й, но засега виждаме по различен начин механизмите за защита на тази сигурност.

Германия вижда гаранцията за украинската сигурност в запазването на определен обем газ в украинската газопреносна система, а ние - в спирането на "Северен поток 2", тъй като в него виждаме политическа заплаха за Украйна, уточни Порошенко и добави, че преговорите с Германия в тази сфера продължават.

Ангела Меркел от своя страна изрази надежда, че партньорските отношения между Германия и Украйна ще издържат на разногласията по въпроса за газопровода.

"Имаме общи цели относно това, че Украйна трябва да остане страна, през която се транзитира газ", каза канцлерката. Тя подчерта, че Берлин поддържа тристранните преговори за газа между Русия, Украйна и ЕС. винаги съм казвала на руския президент Владимир Путин, че "Северен поток 2" независимо от всичко за мен означава, че Украйна ще остане транзитираща страна, каза германската канцлерка.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във