Банкеръ Daily

Свят

Порошенко къса договора за приятелство между Украйна и Русия

Украинският президент Петро Порошенко реши да скъса основния договор с Русия - договора за приятелство, сътрудничество и партньорство. По думите му Киев е разработил и съответните механизми за юридическа защита, пише "Известия".

"Най-сетне стигнахме достатъчно подготвени и юридически защитени до спиране на действието на договора, отдавна вече станал анахронизъм по вина на Москва", цитира руският вестник пост на Порошенко в Туитър.

Отношенията между Украйна и Русия се влошиха през 2014 г., когато федерацията анексира украинския полуостров Крим и когато започна въоръженият конфликт на Киев с проруските сепаратисти в Донбас.

През април външното министерство в Киев съобщи, че договорът за приятелство с Русия няма да бъде продължен, посочва "Известия". Подписан от президентите Борис Елцин и Леонид Кучма през 1997 г., той бе ратифициран през 1999 г. с оглед автоматично продължаване през 10 години. В текста се споменават историческите тесни връзки, приятелството и сътрудничеството между двата народа. Двете страни декларират, че ще спазват държавните граници и нямат взаимни териториални претенции.

Москва и Киев се задължават да решават мирно всички спорове, да спазват човешките права и основни свободи. Специално се изтъква отказът от всички видове натиск, включително икономически. Русия и Украйна обещават да не сключват с трети страни договори, насочени срещу другия партньор по договора, също и да не допуснат територията на всяка от тях да бъде използвана срещу другата страна, изброява "Известия".

Документът предвижда уведомяване за евентуалното му разтрогване шест месеца предварително. Киев трябва да направи това до 1 октомври т. г., иначе договорът ще остане в сила за още 10 години, пояснява изданието.

Много от текстовете вече са единствено декларативни, констатира всекидневникът. След събитията от 2014 г. "стана безсмислена точката за спазване на териториалната цялост", а "подписването на споразумение за асоцииране с ЕС от Украйна направи безполезен чл. 13", според който Москва и Киев се стремят да съгласуват политиката си в ред области, свързани с финансовата и икономическата дейност.

Като основна последица от разтрогването на договора може да бъде анулиран безвизовият режим между Русия и Украйна. Това ще удари най-болезнено стотиците хиляди украински гурбетчии във федерацията. Според украинското външно министерство в съседната страна днес живеят и работят близо 3 милиона украинци - или всеки 12-и гражданин на тази държава, допълва "Известия".

Facebook logo
Бъдете с нас и във