Банкеръ Daily

Свят

Порошенко иска втори мандат, кандидатства за ЕС до 2024 година

Президентът на Украйна Петро Порошенко обяви, че ще се кандидатира за втори мандат на поста на изборите през март. "Чувството за дълбока отговорност пред моята страна, моите сънародници ме накараха да издигна отново кандидатурата си за поста президент на Украйна", обяви Порошенко, избран през 2014 г. след раждането на прозападното движение на Майдана, на митинг на симпатизанти в Киев, предаде Франс прес. В същото време Порошенко съобщи, че до 2024 г. страната ще подаде молба за членство в Европейския съюз. 

Друг оповестен от Порошенко приоритет е създаването на специализиран антикорупционен съд, който да започне работа още тази година. Популярността на Порошенко спадна отчасти заради неуспешната борба с корупцията и невъзможността му да сложи край на конфликта в Донбаския регион, отнел живота на над 10 000 души. Той не успя също да повиши жизнения стандарт на украинците, съобщава БТА.

Много преди официалното оповестяване на кандидатурата си сегашният държавен глава се опитваше да засили спадащата си популярност като оглави кампанията за независимост на украинската църква от руската православна църква, пише пък Асошиейтед прес.

Въпреки това Порошенко може би е по-предсказуем кандидат за инвеститорите от най-близките му съперници като бившата премиерка Юлия Тимошенко и Володимир Зеленски - новак в политиката, който стана популярен като комедиен актьор. Засега с най-голяма подкрепя се ползва Тимошенко. Тя обещава намаление на цените на газа за домакинствата. Това обаче е в разрез с политиката на МВФ и други чужди донори, които наляха милиарди долари в Украйна, за да помогнат на съсипаната от войната икономика да се закрепи, коментира агенция "Ройтерс". 

Петро Порошенко заяви, че Украйна се нуждае от "студен мир" с Русия. "Разбира се, имаме нужда от мир с Русия. Студен, но все пак мир. Президентът посочил, че Порошенко заяви, че "Русия се страхува от три неща" - единството на Украйна, солидарността с нея и европейския й успех.

Facebook logo
Бъдете с нас и във