Банкеръ Daily

Свят

Поредното заседание на българо-македонската комисия е безплодно

Проф. Ангел Димитров

Като безплодно и без резултати определи съпредседателят на Съвместната мултидисциплинарна експертна комисия по исторически и образователни въпроси с Република Северна Македония /РСМ/ проф. Ангел Димитров 16-ото заседание на комисията.

Резултатите са нулеви, каза той в изявление в МВнР след края на двудневното заседание на комисията, организирано чрез видеоконферентна връзка. Няма резултати, единственото, което беше завършено през днешния ден, е протоколът от 12-ата среща, осъществена през февруари тази година, и нищо по същността на дневния ред - т.е. темите, свързани с нашите бележки по учебниците за 7-мо отделение в РСМ, посочи Димитров.

За поредната среща проф. Димитров коментира, че тя като че ли е започнала под сянката на случилото се в РСМ на 8 декември - празникът, свързан със Св. Климент Охридски. Тогава чухме от най-високите политически представители на страната, че Св. Климент е създал македонската духовност, македонската писменост, литература, книжовност. Още в края на 2018 г. съвместната комисия прие, единствената докрай завършена работа, няколко препоръки към двете правителства за съвместно честване на светите братя Кирил и Методий, за св. Климент Охридски, св. Наум Охридски и за цар Самуил, напомни проф. Димитров, който припомни и конкретни приети текстове. Политическото ръководство в РСМ е добре запознато с тях, знае, че това е резултат от работата на съвместната комисия и, въпреки всичко на 8 декември публично се говори по начин, изцяло вписан в традиционната там интерпретация на миналото. И това се случва точно сега, когато чуваме, че времето е решително за плановете на РСМ да тръгне по европейския път. А, както сами разбирате, това меко казано не е добър жест в двустранното общуване, посочи проф. Ангел Димитров. Нашата отново безплодна среща очевидно премина в този контекст, добави той.

Винаги съм се шегувал, че сме "затънали" в 10-и и 11-и век, и като гледам с каква лекота нашите колеги от Скопие защитават едни незащитими позиции в интерпретацията на Средновековието особено, съм с опасенията, че малко трудно ще върви работата ни и през следващата година, която може да се окаже много важна за РСМ, коментира Димитров.

Той отбеляза, че закъснението по протокола от 12-ата среща също е символично, а все още трябва да се работи по протоколите на четири срещи. До разговори около постоянно залегналата в дневния ред тема за Гоце Делчев, за така непостижимата тема за Илинденското въстание - това са неща, които все още остават встрани от работата ни. Не искам да правя оценки, оценката е ясна от само себе си, каза Ангел Димитров.

Facebook logo
Бъдете с нас и във