Банкеръ Daily

Свят

Поредни протести в Афганистан въпреки заплахите на талибаните

Протестиращи излязоха по улиците на Афганистан за трети пореден ден въпреки опитите на талибаните да сплашат хората, които са опозиционно настроени към управлението им, предаде ДПА.

Група от афганистански жени излезе рано днес в населения предимно с хазарейци Западен Кабул, за да протестират срещу състава на новото правителство.

Видеозаписи от протеста, разпространени в социалните медии, показват как протестиращи преминават през града, скандирайки "Кабинетът без жени пада". Някои от тях носят плакати, на които е написано: "Работа, образование и свобода".

Талибаните обявиха състава на правителството вчера. В него не е включена нито една жена, както и нито един представител на третата по големина етническа общност в Афганистан на хазарейците, които бяха преследвани от талибаните по време на управлението им в края на 90-те.

Местните медийни канали престанаха да съобщават за уличните протести, след като вчера талибаните задържаха за кратко група от журналисти, отразяващи демонстрацията срещу намесата на Пакистан в Афганистан.

Днес Заки Даряби - издател на онлайн вестника "Етилатроз", занимаващ се с разследвания и анализи, съобщи в "Туитър", че петима журналисти от вестника са били арестувани в Кабул.

В друг пост в "Туитър" журналистът от "Лос Анджелис таймс" Набих Булос информира, че талибаните са изтласкали него и съпровождащия го фотограф, който също така са се опитали да принудят да изтрие кадрите от днешния протест в Кабул.

Вчера ислямистките бойци потушиха насилствено протести и в няколко други градове в Афганистан, включително в Херат, Газни и Файзабад.

Поне двама протестиращи са били убити и седем ранени в западната част на провинция Херат, след като талибаните са открили огън, за да разпръснат протестиращите, според информация на очевидци.

Има информация и за арестувани при протестите в Газни.

Говорителят на талибаните Сухаил Шахин съобщи днес на репортери в група в "УотсАп", че хората, възнамеряващи да провеждат мирни демонстрации, могат да го направят, след като получат разрешение от властите.

Шахин обвини протестиращите в отправянето на обиди към лидерите им с цел провокация.

Facebook logo
Бъдете с нас и във