Банкеръ Weekly

Свят

Пореден провал на нормандския формат

Разрушената кула на летището на Донецк

"Нормандският формат" за разрешаването на украинската криза (преговори между Русия, Украйна, Германия и Франция) очевидно е орисан на провал по рождение. След неуспеха на срещата на високо равнище в Милано през октомври 2014-а съвещанието на държавните глави на четирите държави, планирано за 15 януари в казахската столица Астана, просто бе отменено. Причината - липсата на напредък по споразумението за прекратяване на огъня между воюващите украински военни части и проруските сепаратисти, договорено преди четири месеца в Минск. Ново събиране не е насрочено, след като външните министри на участниците в преговорите не успяха да се споразумеят в Берлин на 12 януари за условията за изпращане на хуманитарна помощ в засегнатите от бойните действия райони и за освобождаване на задържаните от двете страни. Руският външен министър Сергей Лавров заяви, че всички са били единодушни по един- единствен пункт - че само пълното прекратяване на огъня може да открие пътя към съвещанието в Астана или на което и да било друго място в бъдеще.

След новината за поредния провал на формата насилието между враждуващите ескалира. Пътнически автобус попадна под обстрел в Източна Украйна на 13 януари, при който са били убити най-малко 11 души, а други 13  са били ранени. Това се е случило на контролно-пропускателен пункт, контролиран от украинските правителствени сили и, според говорител на Киев, атаката е била осъществена от бунтовниците с ракетни установки "Град". Украинският президент Петро Порошенко окачестви нападението срещу автобуса като "смразяващо сърцето"  и хвърли вината за смъртта на цивилните върху "гангстерите от Донецката и Луганската републики и онези, които ги подкрепят". Той обеща да изпрати още войски на фронтовата линия.

По време на интензивния огън срещу летището в Донецк е била разрушена и голяма част от контролната кула. Летищният комплекс, открит с празненства и фанфари от сваления от поста си бивш украински президент Виктор Янукович за европейското първенство по футбол през 2012-а, е напълно неизползваем след месеците обстрел. На 13 януари сепаратистите открили огън от танкове срещу новия терминал на аеропорта, който все още е в ръцете на украинските сили. Един от заместник-председателите на парламента в Киев информира, че правителствените части са получили ултиматум от бунтовниците или да се изтеглят от позициите си, "или ще бъдат унищожени".

Междувременно руската агенция "Интерфакс" съобщи на 14 януари, че украинският министър на външните работи Павло Климкин е заявил за агенция "Ройтерс", че среща на "контактна група" на представители от Украйна, Русия и ОССЕ би могла да се проведе през следващите няколко дни. Европейският парламент пък прие на 15 януари резолюция за Украйна, която осъжда категорично "агресивната и експанзионистична политика" на Русия, представляваща "заплаха за целостта и независимостта на Украйна" и дори за целия Европейски съюз. В нея се осъжда "незаконното анексиране на Крим и необявената хибридна война срещу Киев, включително и информационна война, елементи на кибератаки, използването на редовни и други сили, пропаганда, икономически натиск, енергийно изнудване, дипломатическа и политическа дестабилизация". Подчертава се, че "тези действия са в нарушение на международното право и представляват сериозно предизвикателство за европейската сигурност". Евродепутатите призовават на срещата на Европейския съвет на 19 и 20 март да бъде продължен и дори затегнат сегашният режим на санкции срещу Москва, докато Кремъл не започне да изпълнява задълженията си по договора от Минск. Еврокомисарят Йоханес Хан, който отговаря за добросъседските отношения на общността със съседните държави, е получил поръчение в двумесечен срок да подготви и представи на Европарламента комуникационна стратегия за противодействие на руската пропагандна кампания, насочена срещу ЕС и източните й съседи.

Окончателният текст на документа се основава на проект на ЕНП. Според мълвата най-големи промени в него са направени от групата на зелените, които настояли по категоричен начин да се заяви, че Европейският съюз не подкрепя присъединяването на Украйна към НАТО в близко бъдеще. Към Киев също има отправени препоръки основно в сферата на защитата на правата и нуждите на онези граждани, които не са представени на различните нива на управление, в борбата срещу корупцията и в разследването на основните случаи на насилие, включително и на "Площада на независимостта" в украинската столица, в Одеса, Мариупол и др. Депутатите са приканили всички страни членки на ЕС да ратифицират споразумението за асоцииране на Украйна към общността преди срещата на върха в Рига през май. Досега само 11 държави са одобрили договора, подписан през юни 2014-а.

Facebook logo
Бъдете с нас и във