Банкеръ Daily

Свят

Поражение за Мей: Пак отхвърлиха сделката й за Брексит

Британският премиер Тереза Мей загуби ключов втори вот по споразумението за Брексит, което сключи с Брюксел, съобщиха световните медии.

Това е голямо поражение за плана й за излизане на Обединеното кралство от ЕС на 29 март. Тя договори този текст от близо 600 страници след дълги месеци преговори и отхвърлянето му поставя въпроса за оцеляването й начело на правителството.

Споразумението бе отхвърлено с мнозинство от 149 гласа. В негова подкрепа гласуваха 242 депутати, а против него - 391. Камарата на общините на британския парламент отхвърли текста с голямо мнозинство и на 15 януари.

Депутатите ще гласуват утре дали Великобритания да излезе от ЕС без сделка - сценарий, от който особено се боят икономическите среди. 

Мей заяви, че ако Камарата подкрепи идеята за излизане без сделка, то ще бъде задача на правителството да приложи това решение.

Тя поясни, че ако Камарата отхвърли идеята за излизане без сделката и подкрепи идеята за излизане със сделка, то в четвъртък ще има гласуване дали да се отсрочи датата за излизане от ЕС, сега предвидена за 29 март. Ако тогава Камарата гласува за отсрочка, то правителството ще се опита да го договори с ЕС. Мей обаче предупреди, че гласуване за излизане без сделка и за отсрочване на датата на излизането няма да разреши проблема. Тя допълни, че ЕС ще иска да знае какво искат да правят британците с удължаването на крайния срок. Камарата ще трябва тогава да каже дали иска да отмени прилагането на член 50 за излизане от ЕС или да има втори референдум за Брексит, допълни тя.

Лидерът на лейбъристите Джереми Корбин пък каза, че сделката за Брексит е мъртва. Той каза, че е време за общи избори, допълва Ройтерс.

Докато течаха дебатите в парламента и гласуването, пред сградата имаше протести на привърженици на Брексит и на привърженици на оставането в ЕС. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във