Банкеръ Daily

Свят

Поражение за крайнодесните на регионалните избори във Франция

Марин Льо Пен

Крайната десница претърпя поражения на регионалните избори във Франция вчера, показват данни от екзитпол, цитирани от Ройтерс и Асошиейтед прес.
Според прогнозни данни на Френския институт за изследване на общественото мнение (ИФОП) крайнодясната партия "Национален сбор" едва е надхвърлила 20 процента в национален мащаб, изпреварена от традиционната десница и от зелени и леви кандидати.

Екзитпол на ИФОП показва, че партията на Марин Льо Пен губи в Прованс-Алп-Кот д'Азюр, отстъпвайки пред традиционната десница. Според проучването крайната десница печели в региона 44,2 процента от гласовете на втория тур на изборите, а традиционните консерватори получават 55,8 процента.

В друг важен регион - О-дьо-Франс, крайната десница претърпява поражение от десноцентристите, показват екзитполове.

Ако тези данни бъдат потвърдени от официалните резултати, това ще бъде сериозен удар за Марин Льо Пен и заплашва да навреди на позициите й в надпреварата за президентските избори във Франция през 2022 г.

Лидерката Марин Льо Пен призна, че нейната крайнодясна, антиимиграционна партия "Национален сбор" не е спечелила в нито един от 12-те региона, включително Прованс-Алп-Кот д'Азюр. Тя обаче веднага заяви, че президентските избори догодина "изглеждат повече от всякога изборите, които ще позволят промяна на политиката и политиците" и се оплака, че организацията на гласуването и на двата кръга е била "катастрофална и хаотична".

Според прогнозни данни на Френския институт за изследване на общественото мнение (ИФОП) крайнодясната партия "Национален сбор" едва е надхвърлила 20 процента в национален мащаб, изпреварена както от традиционната десница, така и от комбинирания резултат на зелените и леви кандидати.

Едва една трета от около 48 милиона избиратели участваха в гласуването - само малко повече от предишната седмица, която постави рекорд по ниска избирателна активност, невиждан от 1958 година.

"Тази демократична трагедия трябва да стресне всички политически партии", написа в редакционна статия левият в. "Либерасион".

Facebook logo
Бъдете с нас и във