Банкеръ Weekly

Свят

Популисти поемат Полша

Качински е спокоен за бъдещето.

Полската опозиционна партия "Закон и справедливост", която е известна с негативното си отношение към имигрантите, се е запътила към победата на предстоящите парламентарни избори. Последните проучвания показват, че тази формация, която се застъпва и за по-силен държавен контрол върху икономиката, е възможно да получи абсолютно мнозинство в Долната камара на парламента.

Изборите в Полша ще са поредното изпитание пред европейската политика, тъй като гласоподавателите ще решат дали да следват пътищата, начертани от Брюксел - както прави досегашното правителство на проевропейската центристка партия "Гражданска платформа" начело с Ева Копач, или да поемат в друга посока. Вотът ще послужи и като индикация за политическите процеси в източно- и южноевропейските държави от бившия комунистически блок, където все по-силно се надигат настроенията за възвръщане на контрола върху националните идентичности, границите и финансите. Главно поради бежанската вълна, първия удар от която понасят именно те.

Лидерът на "Закон и справедливост" Ярослав Качински, който е и бивш премиер на страната, се противопоставя на приемането на бежанци. Особено силно отекна предупреждението му, че мигрантите пренасят болести, които застрашават здравето на нацията. "Вече видяхме как се връщат опасни болести, които отдавна не са се появявали в Европа - холера по гръцките острови, дизентерия във Виена, всякакви паразити по тези хора", посочи експремиерът, с което предизвика гнева на политическите си опоненти.

Позициите на Качински се различават от тези на правителството, според което Полша трябва да се включи в общоевропейските усилия за преразпределяне на имигрантите сред 28-те членки на общността. Досега министър-председателят Ева Копач се е съгласила поляците да приемат 12 000 бежанци, но е възможно броят им да нарасне заради засиления наплив към Стария континент. Вярно е, че през последните седмици настъпи втвърдяване по миграционния въпрос. Външният министър Гжегож Схетина дори определи плана на германския канцлер Ангела Меркел за преразпределяне на бежанците като "абсурден" и с потенциално "катастрофални последици за Европа", но вероятно този завой няма да е достатъчен, за да бъдат обърнати електоралните нагласи.

Другият източник на популярността на "Закон и справедливост" са икономическите обещания. Полската икономика се възстановява най-бързо в целия Европейски съюз след финансовата криза. Жизненият стандарт на поляците по време на сегашното управление значително се е покачил, а БВП на глава от населението почти се е удвоил от 2007-а. Очакваният икономически растеж за тази година е 3.3% - втори в Европа. Само че всичко това, изглежда, не е достатъчно, за да дадат полските избиратели гласа си за статуквото. Посланието на "Закон и справедливост" е, че икономическите успехи са повече привидни, отколкото реални. "Нарастването на БВП е само на хартия, поляците са все по-бедни, средната класа изчезва", се обърна неотдавна издигнатият от "Закон и справедливост" президент Анджей Дуда към работещи в Лондон поляци и ги посъветва да не се връщат. Действително, при всички успехи полската средна работна заплата е три пъти по-ниска от тази в съседна Германия и през последните години над 2 млн. души са потърсили препитание в чужбина.

От "Закон и справедливост" обещават понижаване на пенсионната възраст, увеличаване на социалните разходи и превръщане на полската икономика в "икономика, базирана на по-високи заплати и иновации". Другите ангажименти на партията включват вдигане на заплатите и намаляване на налозите за малкия бизнес, като средствата трябва да бъдат осигурени от данъци, наложени на банките, големите търговски вериги и подобреното събиране на ДДС.

Марек Белка, управителят на централната банка на Полша, изрази публично скептицизма си към тези обещания, като коментира, че по време на избори "разумът потъва в сън", а кампаниите приличат на "ергенски партита, завършващи със страшен махмурлук, ако не и с катастрофа". Белка обясни възхода на "Закон и справедливост" с това, че когато една страна е добре уредена, хората смятат, че не е кой знае колко рисково да издигат радикални политици, и даде пример с избирането на Джеръми Корбин за лидер на британските лейбъристи.

Така полските избори се вписват едновременно в две тенденции на континента - тази на засилените антиимиграционни настроения и евроскептицизма, илюстрирана съвсем неотдавна от швейцарските парламентарни избори, и олевяването, демонстрирано от изборите в Гърция и от издигането на Корбин.

Facebook logo
Бъдете с нас и във