Банкеръ Daily

Свят

Понижиха ефективността на ваксината на Pfizer/BioNTech

Ефективността на ваксината срещу коронавируса на германската компания BioNTech (Бионтех) съвместно с американската Pfizer (Пфайзер), възлиза на 91.3 процента шест месеца след нейното прилагане, се казва в съобщение за медиите, публикувано на сайта на BioNTech.

През месец ноември 2019 годна генералният директор и съучредител на BioNTech Угур Шахин съобщи, че ефективността на препарата е равна на 95 процента.

"Компаниите Pfizer и BioNTech обявиха обновените резултати от анализа на 927 потвърдени симптоматични случая на COVID-19, получени по време на третата фаза на изпитанията, проведени до 13 март 2021 година. Те показаха, че препаратът BNT162b2 e бил с ефективност срещу коронавируса от 91.3 процента. Тя е била постигната от седем дни до шест месеца след въвеждането на втората доза", се казва в съобщението.

В свое изявление Алберт Бурла, главен изпълнителен директор на Pfizer, каза че резултатите от проучването позволяват на компанията да поиска лиценз от Американската агенция по лекарствата (FDA) . Продуктът вече има разрешение за "спешна употреба" от регулатора, който е в сила до края на извънредната ситуация и може да бъде оттеглено или променено по всяко време. Официалното одобрение е за значително по-дълъг срок.

Facebook logo
Бъдете с нас и във