Банкеръ Daily

Свят

Поне 200 000 европейци не могат да се приберат в ЕС

Жозеп Борел

Поне 200 000 граждани на ЕС имат нужда от съдействие, за да се върнат от чужбина, досега половината от тях са се регистрирали в консулствата на своите държави. Това съобщи върховният представител на ЕС по външната политика и сигурността Жозеп Борел.

Той отбеляза, че помощ следва да очакват само онези, чието пътуване е било прекъснато заради мерките срещу епидемията от Ковид-19. По неговите думи усилията на ЕС не са насочени към европейците, установени трайно зад граница.

Борел съобщи, че Еквадор е отказал разрешение за приземяване на празен самолет, дошъл да прибере европейски туристи. Обяснението било създадената паника, че европейците са източник на зараза.

Дезинформацията може да убива. Оценяваме над 100 случая, които водят до подобно отношение към европейките граждани, добави той.

Върховният представител уточни, че в 20 района по света има затруднения за гражданското въздухоплаване, особено в югоизточните части на Азия, в Южна Америка и в Африка южно от Сахара. Борел поясни, че връщането на европейците в ЕС е задача на техните държави и само в отделни случаи, когато няма друга възможност, европейските институции могат да осигурят помощ по механизма за гражданска защита.

Борел порица думите за "китайския вирус" на президента на САЩ Доналд Тръмп и призова да не се търси разделение. Той настоя Вашингтон изрично да уточни, че ембаргото срещу Техеран не засяга хуманитарните доставки, и подчерта, че Иран е сред най-тежко пострадалите от епидемията страни.

На днешното видеоконферентно заседание на Съвета на ЕС по външни работи министрите са обсъдили също обстановката по гръцко-турската граница, споразумението между ЕС и Турция за миграцията, операцията за спазване на оръжейното ембарго срещу Либия. Борел съобщи, че обстановката по турско-гръцката граница се подобрява. Той добави, че все още липсва мнозинство за решение по операцията за Либия. По неговите думи основна причина за разделението са споровете какво да се прави с мигрантите, спасени в Средиземно море от корабите, участващи в операцията.

Facebook logo
Бъдете с нас и във