Банкеръ Daily

Свят

Помпео: Зависимостта на ЕС от руските енергоносители застрашава САЩ

Зависимостта на европейските страни от доставките на енергоносители от Русия застрашава националните интереси на САЩ, заяви днес в Словения американският държавен секретар Майк Помпео на пресконференция след среща със словенския премиер Янез Янша, предаде ТАСС.

"Ние смятаме, че за осигуряване на американската национална сигурност е изключително важно Европа да е енергийно диверсифицирана и да не зависи от Русия", заяви Помпео. Той отбеляза също, че словенските власти подкрепят санкциите на ЕС срещу Русия заради анексията на Крим.

Американският държавен секретар подчерта, че в момента съществуват и "редица други заплахи, включително в лицето на Китайската комунистическа партия".

Вашингтон вече неведнъж е заявявал, че европейските страни трябва да се откажат от руския газ и от плановете за доставки по газопроводите Северен поток 2 и Турски поток. Представители на американската администрация твърдят, че с тези проекти Москва преследва политически цели.

Много експерти смятат, че с опитите си да блокират Северен поток 2 САЩ се стремят да прокарат в Европа продажба на американски втечнен газ, който е значително по-скъп от руския газ, доставян по газопроводите, посочва ТАСС.

Facebook logo
Бъдете с нас и във