Банкеръ Daily

Свят

Помпео: Заплахата към Турция показва, че държим на партньорите си

Държавният секретар на САЩ Майк Помпео заяви, че заплахата на президента Доналд Тръмп САЩ да съсипят икономически съюзника си от НАТО Турция в случай, че тя нападне сирийските кюрдски бойци, откроява ангажимента на Америка към нейните партньори, предаде Асошиейтед прес.

Помпео заяви, че все още не е разговарял с турски представители или с Тръмп по повод заплахата на президента, но че според него Тръмп е имал предвид налагане на санкции, в случай че Турция предприеме военни действия спрямо кюрдите в Сирия, които са съюзници на САЩ в борбата срещу "Ислямска държава".

По думите на Помпео призивът на Тръмп за зона за сигурност от 20 мили между турските сили и кюрдите съответства на това, което американците се опитват да осигурят в преговорите си с турците.

"Искаме да се уверим, че хората, които се сражаваха с нас срещу халифата и ИД, са в безопасност, и също, че терористите (в) Сирия няма да могат да атакуват Турция, това са нашите две цели", каза пред репортери в Рияд Помпео след разговори със саудитски представители.

"Ако можем да получим пространство, наречете го буферна зона..., ако можем да получим това пространство и ангажименти за сигурността, това би било нещо хубаво за всички в региона," добави Помпео.

Решението на Тръмп да изтегли американските войски от Сирия шокира съюзниците на САЩ и разгневи кюрдите в Сирия.

Помпео каза, че още не е говорил с турския си колега след туита на Тръмп, но посочи, че посланието на САЩ към кюрдите е недвусмислено и непроменено, откакто Тръмп обяви миналия месец решението за изтегляне на американските сили от Сирия.

"Администрацията е много последователна по отношение на изискването ни турците да не преследват кюрдите по неправомерен начин", каза Помпео.

Facebook logo
Бъдете с нас и във