Банкеръ Daily

Свят

Помпео: Задачата ми в Русия е да намеря път напред

Държавният секретар на САЩ Майк Помпео заяви днес, че по време на посещението си в Русия смята да обсъди ред важни въпроси и задачата му е "да открие път напред", предаде ТАСС.

"При срещите ми в Русия ще акцентираме върху ред важни теми. По някои въпроси може да постигнем съгласие, по други - не, но когато става дума за нашите интереси, длъжни сме да открием път напред", написа той в Туитър.

Това е първото посещение на Помпео в Русия като държавен секретар. Днес се предвижда той да разговаря в Сочи с външния министър на федерацията Сергей Лавров. Дмитрий Песков, прессекретарят на президента Владимир Путин, потвърди, че гостът ще бъде приет и от руския държавен глава.

В излъчено в събота интервю за Си Ен Би Си Помпео заяви, че смята да обсъди с руските си събеседници ситуацията във Венецуела и ще се опита да открие възможности за взаимодействие между Вашингтон и Москва във връзка с Афганистан и Сирия.

По-рано Сергей Лавров назова сред централните теми на преговорите евентуалното продължаване на договора за съкращаване на стратегическите нападателни оръжия СТАРТ-3 и положението около ядрената програма на Иран.

Владимир Путин да обсъди днес с Майк Помпео възможността за среща на върха между лидерите на Русия и САЩ в рамките на срещата на върха на Г-20 в Осака. Това заяви говорителят на руския президент Дмитрий Песков.

"Възможно е, засега не знам", каза Песков в отговор на въпрос дали тази тема може да бъде повдигната на днешната среща. Той не отговори пряко на въпрос дали руската страна сама ще предложи такава среща на върха, а напомни, че последните подобни преговори са били отменени от президента Доналд Тръмп.

Президентът Владимир Путин смята да обсъди с държавния секретар на САЩ Майк Помпео двустранните отношения, стратегическата стабилност и разоръжаването, както и горещи регионални въпроси като Иран, Сирия, Венецуела и денуклеаризацията на Корейския полуостров, заяви Песков.

Президентът Путин нееднократно е изразявал неразбирането си на политиката на САЩ на максимален натиск върху Иран. Това никога не дава резултат, напротив, процесът на решаване на проблема отива в задънена улица и не допринася за по-голяма сговорчивост на страните, каза Песков.

Той напомни, че и Русия, и страните от ЕС заявяват, че е необходимо да се запази иранското ядрено споразумение, от което САЩ се оттеглиха миналата година.

Facebook logo
Бъдете с нас и във