Банкеръ Daily

Свят

Помпео за България: Газовите доставките от Каспийския регион ще намалят зависимостта от Русия

Държавният секретар на САЩ Майк Помпео обяви, че доставките на газ от Каспийския регион ще помогнат на страни като България да намалят зависимостта си от Русия и нейните енергоносители. 

С това свое изказване Помпео на практика подкрепи и напомни на страната ни, че трябва да завърши газовата връзка с Гърция. Именно чрез този интерконектор страната ни ще получава газ от Азербайджан от газопровода ТАНАП, по-известен като Южния газов коридор. България е договорила доставката на 1 млрд куб м "синьо гориво".  

Американският външен министър се спря и на приемането на Македония в НАТО. Майк Помпео заяви, че членството на Македония в НАТО ще усили възможностите на балканските страни за противопоставяне на Русия в региона. "През юни Гърция подписа договор, който оказва положително икономическо влияние и помага на Гърция да стане "вратата на Балканите“. Това споразумение ще позволи на вашия съсед да влезе в НАТО и ЕС като Република Северна Македония, а също така ще усили Балканите в противопоставянето им на вредното руско влияние", отбеляза Помпео след среща с първия заместник-министър на външните работи на Гърция Йоргос Катругалос.

Facebook logo
Бъдете с нас и във