Банкеръ Daily

Свят

Помпео: Ще търсим допирни точки между САЩ и Русия

Майк Помпео

Президентът на САЩ Доналд Тръмп се надява да бъдат намерени сфери, в които Русия и САЩ биха могли да водят плодотворни дискусии от полза за двете държави, каза държавният секретар Майк Помпео, цитиран от Ройтерс, по време на слушания в комисията по бюджетните разходи на американския Сенат. 

Говорейки за подготовката на предстоящата идния месец среща на Тръмп с руския му колега Владимир Путин, Помпео посочи и мнението на Тръмп, че "участието на Русия в глобалните геостратегически дискусии е неизбежно и че това отдавна е исторически факт". Запитан дали Москва трябва да се върне в Г-7 - групата на най-силно развитите индустриални държави, Помпео отбеляза, че е най-добре Тръмп сам да отговори на този въпрос. 

Държавният секретар каза още, че САЩ се надяват да убедят европейските страни, че санкциите срещу Русия трябва да останат в сила и че това е и в техен интерес. Администрацията на президента се опитва също така да убеди своите съюзници в Европа, че "засилването на зависимостта им в сферата на енергетиката от Русия е несъвместимо с онова, което се опитваме да постигнем, противодействайки на Русия". Според него ако бъде реализиран проектът "Северен поток-2", "руснаците ще получат още повече възможности да оказват политическо влияние" върху всички страни в Европа. 

Москва и Вашингтон са се споразумели скоро да се състои среща между президентите Владимир Путин и Доналд Тръмп, съобщи по-рано външнополитическият съветник в Кремъл Юрий Ушаков. Той каза пред репортери, че срещата на върха ще бъде в трета страна и че за подготовката й ще бъдат необходими няколко седмици. По думите му двете страни едновременно ще оповестят датата и мястото на срещата. 

Ушаков направи съобщението, след като Путин разговаря в Кремъл със съветника на Белия дом за национална сигурност Джон Болтън.  

Президентът Доналд Тръмп ще повдигне "широк кръг от въпроси" на предстоящата среща, каза от своя страна Джон Болтън.

Facebook logo
Бъдете с нас и във