Банкеръ Daily

Свят

Помпео се срещна с талибаните след неуспешни разговори в Кабул

Американският държавен секретар Майк Помпео се срещна с политическия лидер на талибаните молла Абдул Гани Барадар в Катар, след разговорите си в Кабул, които Вашингтон описа като разочароващи, предаде ДПА.

Срещата, която се състоя в катарската столица Доха снощи, се фокусира върху прилагането на споразумението между САЩ и талибаните, и по-специално върху размяната на пленници, заяви за медиите говорителят на талибаните Забиула Муджахид. Според него и двете страни са се съгласили, че по-доброто прилагане на споразумението ще проправи пътя за междуафганистански преговори, бъдещо политическо уреждане, траен мир и прекратяване на огъня.

Помпео е уверил талибаните, че американските войски се изтеглят от Афганистан в съответствие със споразумението, което бе подписано между САЩ и талибаните миналия месец, допълва ДПА.

Преговорите на високо ниво между американски представители и екстремистката групировка се случват, след като Помпео заяви, че е "разочарован" от провала на афганистанските политически лидери да съставят "включващо всички фракции правителство" в края на еднодневната му визита в Афганистан.

Помпео заяви, че провалът на афганистанския президент Ашраф Гани и на бившия му съперник на изборите Абдула Абдула да съставят правителство представлява пряка заплаха за националните интереси на САЩ. В резултат на това Вашингтон незабавно ще спре помощ на стойност 1 милиард долара за Афганистан, предупреди държавният секретар. По думите му афганистанските лидери действат "непоследователно" по отношение на ангажиментите си за сформиране на представителен преговорен екип и за взимане на практически мерки за освобождаване на пленниците.

Помпео заяви пред журналисти след срещата, че е приветствал липсата на атаки от талибаните срещу американските сили, без да споменава ежедневните атаки на екстремистите срещу афганистанските сили, отбелязва ДПА.
"Намаляването на насилието е реално. Няма атаки срещу американските сили след мирното споразумение", подчерта той.

Facebook logo
Бъдете с нас и във