Банкеръ Daily

Свят

Помпео разкритикува Русия и Китай и призова демокрациите към единство

Държавният секретар на САЩ Майк Помпео разкритикува днес Русия, която "нахлува в съседите си" и "избива политическите си опоненти", и Китай, който "оформя нова визия на авторитаризма", предадоха световните агенции.

Помпео отправи тези обвинения при посещение в Берлин.

В реч, посветена на поуките, които може да се извлекат от падането на Берлинската стена преди 30 години, държавният секретар на САЩ каза, че "Западът и всички ние изгубихме нашия път насред приятното вълнение от този грандиозен момент". "Ние мислехме, че можем да отклоним нашите ресурси от алиансите и от нашите армии, но грешахме", заяви той.

"Днес Русия, ръководена от бивш офицер от КГБ, едно време на пост в Дрезден, нахлува в съседите си и избива политическите си опоненти", каза Помпео. "В Китай Китайската комунистическа партия извайва нова визия на авторитаризма", предупреди той.

Държавният секретар на САЩ отчете, че авторитаризмът отново е във възход 30 години след падането на Берлинската стена, и допълни: "Трябва да признаем, че свободните страни са в надпревара за ценностите със страни, които не са свободни".

Помпео отбеляза, че поради тази причина САЩ са против газопровода "Северен поток 2", който ще свързва Русия и Европа, изразили са безпокойство от развитието на 5 Джи технологиите от китайската компания Хуавей, засилили са натиска над Иран и са призовали страните от НАТО да увеличат разходите си за отбрана.

По този начин той акцентира, че позициите на администрацията на президента Доналд Тръмп по тези въпроси целят защитата на една трудно извоювана свобода.
"Нека останем единни. Нека останем заедно като съюзници", каза в края на речта си Помпео, обръщайки се към демократичните страни, които са съюзници на САЩ.

Facebook logo
Бъдете с нас и във