Банкеръ Daily

Свят

Помпео призова Унгария да не допусне Русия да разцепи Запада

Майк Помпео и Петер Сиярто

Държавният секретар на САЩ Майк Помпео призова Унгария да не допуска Москва да създава разделения между западните страни, предаде Франс прес. АФП отбеляза, че Унгария е главният съюзник на Русия в ЕС.

"Не трябва да допуснем Путин да създаде разделения между приятели в НАТО", каза Помпео на съвместна пресконференция снощи в Будапеща с унгарския външен министър Петер Сиярто.

Сиярто в отговор определи като "огромно лицемерие" критиките към Русия от страна на западняците, които иначе си сътрудничат с Москва в енергийната област.

САЩ ще споделят информацията си за рисковете от ползване на оборудване на китайската телекомуникационна компания "Хуауей" със страни като Унгария, каза Помпео.

"Ако оборудване на тази компания се намира на едно място с важни американски системи, за нас става по-трудно да си партнираме", отбеляза той.

Помпео заяви, че ще изтъкне пред унгарския премиер Виктор Орбан и други официални лица, че търгуването с Хуауей е придружено от значителни рискове за сигурността на информацията и опазването на личните данни, които може да поставят под въпрос сътрудничеството със САЩ, предаде Асошиейтед прес.

Официални представители на САЩ са дълбоко обезпокоени от експанзията на китайската технологична компания в Европа, особено в членки на НАТО като Унгария.

"Те са суверенна нация. Те сами вземат решенията си за тези неща. Важното е да споделим с тях нещата, които знаем за рисковете, които поражда присъствието на Хуауей в техните мрежи - истински рискове за хората им, за загубата на защита на лични данни на хората им, риска Китай да използва това по начин, който не е в най-добрия интерес на Унгария", заяви Помпео на журналисти в посолството на САЩ в Будапеща.

Помпео ще предаде същото послание в Словакия, където ще бъде днес. Оттам той ще замине за Полша за участие в конференция за бъдещето на Близкия изток, в която ще се обсъди положението с Иран. Помпео ще направи кратки визити и в Белгия и Исландия.

Facebook logo
Бъдете с нас и във