Банкеръ Daily

Свят

Помпео предупреди Казахстан за влиянието на Русия и Китай

Държавният секретар на САЩ Майк Помпео е в Казахстан, където настоя властите да внимават с влиянието на руските и китайските инвестиции, предаде Асошиейтед прес.

Помпео заяви днес пред казахстанските ръководители, че привлекателността на такива инвестиции е за сметка на суверенитета и може да ощети, вместо да подпомогне, развитието в дългосрочен план.

В началото на кратката си визита държавният секретар се срещна с етнически казахстанци, чиито семейства са изчезнали или са били задържани при репресиите на Китай над мюсюлманите и други етнически и религиозни малцинства в Синцзян-уйгурския автономен регион в западен Китай.

Помпео поздрави Казахстан за репатрирането на бойци, воювали в редиците на Ислямска държава, от Ирак и Сирия. Казахстан си върна близо 600 бойци и членове на семейства, задържани в райони, някога контролирани от групировката.

Държавният секретар на САЩ призова висшите държавници в централноазиатската страна да работят за продължаване на реформите, които ще позволят по-големи американски инвестиции там.

САЩ подкрепят стремежа на Казахстан да изгради отношения с други страни, но призовават за сътрудничеството с американски компании, заяви на пресконференция Помпео, цитиран от ТАСС, след разговори с външния министър Мухтар Тлеуберди.

Тлеуберди коментира, че участието на САЩ в изпълнението на проекти в Централна Азия ще се отрази положително на инвестициите в региона.

Facebook logo
Бъдете с нас и във