Банкеръ Daily

Свят

Помпео от Багдад: Ирак ще защитава американските интереси

Помпео на летището в Багдад

Иракското правителство пое ангажимент да защитава по адекватен начин американските интереси, заяви държавният секретар на САЩ Майк Помпео в Багдад, предадоха АФП и Ройтерс. Помпео пристигна на необявено посещение в Ирак и се срещна с президента Бархам Салим и с премиера Адел Абдел Махди.

"Подчертахме важността на уверението на Ирак, че е в състояние да защитава по адекватен начин американците на негова земя", каза Помпео пред журналисти. "Иракските ръководители са наясно, че това е тяхна отговорност", добави той. "Причината да дойдем в Багдад са информациите за ескалация в действията на Иран", продължи държавният секретар.

Той каза, че целта на визитата му е да демонстрира подкрепата на САЩ за суверенен и независим Ирак, който не е под влиянието на съседен Иран, посочва АП.

Вчера Помпео отмени планирано посещение в Берлин заради "въпроси, свързани с международната сигурност", напомня Ройтерс.

САЩ обявиха, че изпращат военноморска група начело със самолетоносач в Близкия изток в отговор на "заплаха от сили на иранския режим" и че има ескалация в действията на Иран. Помпео отпътува от Ирак след визитата, продължила четири часа.

Американският държавен секретар днес ще бъде на посещение в Лондон, след като отложи вчерашната си визита в Берлин, потвърдиха от американското посолство в британската столица. 

Майк Помпео ще се срещне с премиера Тереза Мей и с министъра на външните работи Джеръми Хънт. Очаква се на срещата на четири очи Помпео да предупреди Мей и Хънт, че китайският телекомуникационен гигант "Хуавей" представлява риск за британските национални интереси и сигурност, ако получи макар и ограничен достъп за изграждане на нова безжична комуникационна мрежа от пето поколение във Великобритания. 

Освен това бившият шеф на ЦРУ смята, че подобна сделка би поставила под съмнение американско-британското сътрудничество в областта на технологиите в бъдеще. Помпео ще обсъди с Мей и Хънт още заплахата, която представляват Иран и Русия, както и завръщането на британски бойци от "Ислямска държава" и положението в Йемен. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във