Банкеръ Daily

Свят

Помпео обяви създаването на Международен алианс за религиозната свобода

Държавният секретар на САЩ Майк Помпео обяви създаването на международна инстанция за религиозната свобода. Помпео огласи новината на организирана във Вашингтон голяма конференция по темата, предаде Франс прес.

Ръководителят на американската дипломация заяви вчера, че конкретните параметри на организацията, наречена Международен алианс за религиозната свобода, предстои да бъдат уточнени, но подчерта, че тя ще обедини "страни, които споделят еднакви идеи".

В продължение на три дни Държавният департамент беше за втори път домакин на конференция за насърчаване на религиозната свобода. Темата редовно се повдига от правителството на Доналд Тръмп, тъй като мнозина сред привържениците на Тръмп - християни евангелисти - я смятат за ключова.

Бъдещият Алианс "ще отстоява неотменното право на всяко човешко същество да вярва или да не вярва, според избора си", заяви Помпео.

От трибуната на конференцията държавният секретар остро разкритикува две от главните мишени на САЩ - Иран и Китай, и осъди суровите условия в лагерите, в които Пекин държи над един милион уйгури мюсюлмани.

Помпео нарече отношението на Пекин към уйгурското малцинство "петното на века" и обвини китайските власти, че са оказали натиск върху някои страни да не участват в конференцията, посочва Ройтерс.

"Китай е сцена на една от най-тежките хуманитарни кризи на нашето време. Това наистина е петното на века", заяви държавният секретар в последния ден на конференцията и зададе въпроса: "Съвместимо ли е това с гарантирането на религиозните вярвания, залегнало пряко в китайската конституция?".

Помпео, който тази седмица каза, че над сто чуждестранни делегации са били поканени на конференцията, поздрави страните, които не са се поддали на китайския натиск.

Facebook logo
Бъдете с нас и във