Банкеръ Daily

Свят

Помпео: Китайската компартия е основна заплаха на нашето време

Китайската комунистическа партия е „основна заплаха на нашето време“, която се опълчва на западните принципи, заяви днес в Лондон американският държавен секретар Майк Помпео, цитиран от АФП.

На съвместна пресконференция с британския си колега Доминик Рааб Помпео подчерта, че западните съюзници „трябва направят всичко по силите си следващият век да бъде управляван от западните демократични принципи“, предаде БНР.

Изказването идва на фона на натиск на Вашингтон над Великобритания и други европейски страни да изключат китайския технологичен гигант „Хуавей“ от създаването своите 5G мобилни мрежи.

Лондон реши във вторник да разреши на „Хуавей“ да участва с „несъществени“ елементи, които нямат връзка с чувствителни лични данни.

Брюксел зае сходна позиция за страните членки вчера.

Американски официални лица предупредиха, че може да се наложи Вашингтон да прекрати споделянето на разузнавателна информация с Лондон заради включването на китайската компания в 5G мрежата, но днес Помпео отстъпи от тази заплаха.

Обменът на разузнавателна информация между САЩ и Обединеното кралство е „дълбок, силен и ще продължи“, каза американският първи дипломат. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във