Банкеръ Daily

Свят

Помпео: Има "значителна вероятност" руските власти да стоят зад отравянето на Навални

Държавният секретар на САЩ Майк Помпео заяви, че има "значителна вероятност" евентуалното отравяне на руския опозиционер Алексей Навални да е било поръчано от високопоставени представители на руските власти, предаде Ройтерс.

САЩ оценяват как да отговорят, е допълнил той в радиопредаването на Бен Шапиро, според стенограма, разпространена от Държавния департамент.

Ще се уверим, че сме направили всичко възможно, за да намалим риска нещо подобно да се случи отново, каза американският топ дипломат.

Министрите на външните работи на Г-7 издадоха по-рано тази седмица комюнике, в което осъдиха "потвърденото отравяне" на Навални.

Руският президент Владимир Путин е казал на италианския премиер Джузепе Конте, че ще създаде комисия за разследване на случая с Навални. Това заяви Конте в интервю за в. "Фолио".

"Президентът Путин ме увери (в неотдавнашен разговор), че Русия възнамерява да изясни какво е станало, и ми каза, че ще създаде разследваща комисия и че е готов да сътрудничи с германските власти", заяви италианският премиер.

"Сътрудничеството е най-добрият начин да не се позволи това драматично събитие да се отрази негативно на отношенията между ЕС и Русия", каза Конте.

Критикът на Кремъл е лекуван в берлинската болница "Шарите", след като му прилоша по време на вътрешен полет в Русия миналия месец. Германия казва, че руският опозиционер е бил отровен, и иска от Русия обяснения за станалото, но тя отрича да е замесена по какъвто и да било начин.

Навални се възстановява от отравянето с нервнопаралитичното вещество "Новичок" и вече е способен отново да говори, съобщи днес сп. "Шпигел".

Списанието съобщи, че полицейската охрана на болницата е била засилена, тъй като се очаква Навални да има повече посетители с подобряването на състоянието му.

 

 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във