Банкеръ Daily

Свят

Помпео и Лавров си сблъскали главите за руската намеса в изборите в САЩ

Помпео и Лавров си сблъскаха главите заради руската намеса в изборите, пише "Политико" в заглавие на статия за вчерашната срещу в Сочи между държавния секретар на САЩ и външния министър на Русия. Според списанието на пресконференцията след срещата Майк Помпео и Сергей Лавров са се сочели взаимно с пръст, предава БТА.

Руският министър продължи да отхвърля обвиненията, съдържащи се в доклада на специалния прокурор Робърт Мълър, че Москва е участвала в сложна и многопланова операция за намеса в президентските избори в САЩ през 2016 г. На въпрос към Помпео за тази намеса думата взе Лавров, който направи шестминутно отклонение, за да обвини САЩ, че са отговорни за "лъвския пай" от атаките срещу руските интернет операции. Той добави, че бил пратил на Помпео паметна записка, която съдържала "актуална информация", доказваща американска намеса във вътрешните работи на Русия.

След като Лавров отстъпи трибуната, продължава "Политико", държавният секретар каза със "самодоволна усмивка" на репортерите, че сами виждат тези "някои разногласия" между Вашингтон и Москва по въпроса. Помпео подчерта, че намесата на Русия през последните месеци е напълно неприемлива и предупреди, че ако руснаците правят това и на следващите президентски избори догодина, САЩ няма да търпят и двустранните отношения ще станат "още по-лоши, отколкото са сега".

Този публичен спор между двамата бе най-интензивният израз на обвиненията за намеса, откак миналото лято президентът Доналд Тръмп каза, че е приел личните опровержения на президента Владимир Путин за руска намеса, констатира "Политико".

"Вашингтон пост" отбелязва, че на пресконференцията Помпео и Лавров са изразили различията си и по темите Иран и Венецуела, но все пак първото посещение на бившия шеф на ЦРУ в Русия като топдипломат е забележителен нов опит на правителството на Тръмп за инициатива в една от най-несигурните сфери в международната политика. След няколкото часа разговори на Помпео с Лавров и час и половина с Путин външнополитическият съветник в Кремъл Юрий Ушаков похвали американския пратеник за осъществените "нелоши конкретни разговори". По думите му САЩ са се присъединили към Русия в проявяването на интерес към "поправяне на отношенията и постепенно възстановяване на каналите за комуникация" пише вестникът.

Според изданието пример за готовността на правителството на Тръмп да намали напрежението в някои аспекти на отношенията с Русия е фактът, че в Сочи не е била разисквана темата за Украйна, станала най-голям източник на напрежение при управлението на Барак Обама. Ако се съди по изявлението на Ушаков, Путин и Помпео са говорили за Сирия, Северна Корея, Иран, Венецуела и разоръжаването, но не и за Украйна, пише "Вашингтон пост".

Вестникът припомня изразените надежди от някои руски коментатори и политици, че с приключването на разследването на Мълър президентът Тръмп ще бъде в по-добра позиция да осъществи декларираното свое намерение да подобри отношенията с Москва. Но други се опасяват, че макар и Тръмп да има повече пространство за маневриране у дома, интересите на двете страни по света все още се разминават, пише "Вашингтон пост".

Разговорите между САЩ и Русия проявиха дълбоките пукнатини в отношенията им въпреки надеждите за подобряване, посочва "Ню Йорк Таймс" и констатира, че една важна тема е останала сякаш слабо засегната в изявленията в Сочи. Тези дни част от вниманието на света е съсредоточено върху Персийския залив, където правителството на Тръмп засилва натиска срещу Иран със санкции и военно присъствие и където тази седмица имаше мистериозни атаки срещу саудитски танкери и петролопроводи. Но Лавров и Помпео - поне публично - дадоха знак, че Иран не е сред техните приоритети, писа "Ню Йорк таймс".

Facebook logo
Бъдете с нас и във