Банкеръ Daily

Свят

Помпео: Централна Европа да се съпротивлява на влиянието на Русия и Китай

Държавният секретар на САЩ Майк Помпео призова страните от Централна Европа да се съпротивляват на влиянието на Русия и Китай, предаде Асошиейтед прес.

Помпео заяви в словашката столица Братислава, че Китай и Русия застрашават напредъка по отношение на демокрацията и пазарната икономика, който е бил постигнат след падането на Берлинската стена през 1989 г.

Той заяви, че страните от Централна и Източна Европа са особено уязвими към "хищнически" инвестиции и политическо вмешателство.

За борба с тази заплаха САЩ са ангажирани да засилят присъствието си в региона чрез споразумения за сътрудничество в отбраната и програми за обмен, каза Помпео.

Помпео обяви планове за споразумение за сътрудничество в отбраната с Унгария, която е едно от най-охотно приемащите китайски инвестиции европейски правителства, предаде Ройтерс.

Помпео съобщи, че вчера е обсъдил "опасностите от допускането на Китай да се сдобие с предмостие в Европа" с унгарския външен министър Петер Сиярто.

Националистичното правителство на Унгария, което подобно на полското е силно политически изолирано в ЕС, се надява да купи противоракетни системи със среден обсег от САЩ, а Словакия иска да купи американски изтребители Ф-16.

Сиярто вчера отхвърли притесненията на САЩ от руското и китайско влияние в региона и заяви, че Будапеща изпълнява задълженията си към западните съюзници като член на НАТО.

В Унгария Помпео е обсъдил и безпокойствата за върховенството на закона заради оказвания от премиера Виктор Орбан натиск на съдилища, медии и неправителствени организации.

Днес говорителката на китайското външно министерство Хуа Чунин заяви, че Китай оценява "независимите, справедливи и обективни" изказвания на Сиярто и че китайско-унгарските отношения няма да пострадат или да допуснат намеса от други страни.

Действията на САЩ за потискане на легитимните интереси за развитие на китайските фирми са "изключително нечестни и неморални" и не подхождат на голяма сила, добави Хуа.

Петер Сиярто пък направи паралел между администрацията на Тръмп и правителството на Орбан в области като ограничаването на имиграцията, защитаването на християните по света и подкрепата за Израел.

Facebook logo
Бъдете с нас и във