Банкеръ Daily

Свят

Помпейо призова Русия да помогне за наказването на виновните за свалянето на полет МН17

Вашингтон призова Москва да гарантира, че ще бъде въздадена справедливост за свалянето на полет МН17 на малайзийските авиолинии над Украйна, предаде Франс прес.

Държавният секретар на САЩ Майк Помпео призова Русия да предаде на съда всички намиращи се на нейна територия заподозрени. "Това е важна стъпка в търсенето на истината", подчерта той, визирайки обвиненията срещу трима руснаци и един украинец, отправени от съвместната следствена група, разследвала катастрофата с малайзийския пътнически самолет над Източна Украйна през юли 2014 година.

Процесът срещу обвинените ще започне в Холандия през март догодина.

Руското външно министерство изрази вчера съжаление за констатациите на съвместната следствена група, разследвала катастрофата с малайзийския пътнически самолет над Източна Украйна през юли 2014 г., и нарече "голословни" твърденията на групата, че руски военни са виновни за трагедията, при която загинаха всички 298 души в самолета, предадоха Ройтерс и ТАСС.

Според резултатите от разследването, обявени на пресконференция в Хага тази сутрин, на трима руснаци и един украинец са предявени обвинения в убийство. Процесът срещу тях ще започне в Холандия през март догодина.

Според руското външно министерство, и на вчерашната пресконференция на групата, както и на предишните, "не е било представено нито едно конкретно доказателство в подкрепа на подобни неправомерни твърдения".

"Въпреки това Руската федерация и занапред ще оказва съдействие на следствието, за да бъде установена истината за гибелта на полет МН17, а истинските виновници за случилото се да понесат справедливо наказание", подчертава руското МВнР.

 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във