Банкеръ Weekly

Свят

Полъхна на разхлабване

Световната здравна организация се опасява, че прибързаните действия могат да доведат до нова смъртоносна вълнао

Някои италиански магазини отвориха
S 250 ddcfd450 1dec 4b07 9c66 9134e8f40385

Светът е изтръпнал в напрегнато очакване как ще се развие епидемията от Covid-19. Най-големите световни икономически сили и водещите международни финансови организации са се заели с организирането на отпор на икономическата катастрофа, която се очаква епидемията да предизвика и за която повечето експерти са единодушни, че ще е най-голямото подобно бедствие от Голямата депресия през 30-те години на 20-и век насам. Но едно е ясно – и трилионите, които ще бъдат налети в икономиките за преодоляването на щетите, не биха могли да спасят положението, докато продължават мерките за социална изолация, наложени за възпирането на разпространението на заразата. Затова темата за разхлабването на мерките е все по-актуална на всякакви нива.

Дори и в европейските страни, в които епидемията бе усетена най-тежко, се заговори за съживяване на икономическата дейност.

В Италия

- с най-много жертви в Европа и втора в света след Съединените щати, премиерът Джузепе Конте обяви удължаване на общата изолация до 3 май, но спомена, че някои дейности могат да бъдат подновени преди това по препоръка на съответните експерти.

Съгласно последното постановление на италианското правителство от 14 април бе разрешено да се отварят книжарници, магазини за канцеларски материали и магазини за бебешки и детски дрехи и принадлежности. Подновиха се и дейностите в горските стопанства, дърводобива, производството на компютри. Не се изключва следващата седмица да бъдат подновени дейностите и в други промишлени сектори, като например модната, автомобилната или металургичната индустрия. Засега обаче ръководителят на италианската Гражданска защита Анджело Борели предупреждава, че това са само хипотези и хората не бива да имат прекалени очаквания.

В Испания

броят на новозаразените и на жертвите за денонощие започнаха да намаляват и на дейностите от сектора на услугите, които не са от първостепенно значение, бе позволено да възобновят работа. Това включва служителите от компании и заводи, които не могат да работят дистанционно. Става дума основно за промишления сектор, за адвокатските кантори и строителството. Всичките тези и подобни дейности се добавят към работните позиции, които са от първостепенно значение и никога не са спирали дейността си – снабдители, предоставящите санитарни услуги, заетите в изхранването, разпространителите на печатни издания, бензиностанциите, онлайн търговията, телекомуникациите и други.

В Германия

академията на науките заяви, че правителството може да отвори част от училищата при спазването на правилата за хигиена. Тя смята, че това ще помогне за възстановяването на обществения живот, но предупреди, че броят на новите заразени трябва да остане нисък.

Академията направи и други предложения за постепенно завръщане към нормалния живот. Според нея магазините, ресторантите и правителствените учреждения трябва отново да заработят, но че личните пътувания, екскурзиите и повечето обществени събития е необходимо да бъдат възобновени постепенно. е.

Колкото и парадоксално да звучи, оказа се, че мнозинството германци са против отмяната на ограниченията. В допитване 44 процента от анкетираните поискаха срокът им да се удължи след 19 април, а 12 процента дори подкрепиха затягането им.

В Австрия

канцлерът Себастиан Курц очерта план за поетапно вдигане на ограниченията. Вече отвориха магазините с площ до 400 метра, както и тези за подобрения за дома и градинарство. От 1 май ще възобновят работа търговските центрове, по-големите магазини и фризьорските салони, а ресторантите и хотелите може да бъдат отворени в средата на следващия месец.

Междувременно, без да спомене изрично Австрия, Световната здравна организация излезе с изявление, че вдигането на ограниченията може да доведе до смъртоносна нова вълна на епидемията.

Към безпокойството й се присъедини и

Европейската комисия,

която призова за координация между страните членки по отношение на облекчаването на ограничителните мерки.

"Липсата на координация при вдигането на рестриктивните мерки рискува да има негативен ефект за всички страни членки и вероятно ще предизвика политическо напрежение между тях", се казва в препоръките на комисарите. С пояснението, че "те не са сигнал, че ограничителните мерки могат веднага да бъдат вдигнати" и че е необходимо още време, за да дадат пълния си ефект.

Изискванията за отслабване на карантината включват намаляване на заразените в европейските държави за "устойчив" период, достатъчен капацитет на системите за здравеопазване, както и мащабно провеждане на тестове. Еврокомисията се ангажира също така с публикуването на допълнителни напътствия за възстановяване на транспортните връзки преди летния ваканционен сезон, ако епидемиологичната ситуация го позволява.

На фона на идващите от всички посоки предупреждения, че летният туристически сезон е пред катастрофа, която ще засегне особено тежко разчитащите на туризъм страни и председателката на комисията Урсула фон дер Лайен посъветва европейците да отложат планирането на летните ваканции поради породената от епидемията несигурност. "В момента никой не може да прави надеждни прогнози за юли и август", предупреди тя.

Facebook logo
Бъдете с нас и във