Банкеръ Daily

Свят

Получилите първа доза на ваксината на "АстраЗенека" трябва да получат и втора

Европейската агенция по лекарствата (ЕМА) обяви, че всички, на които е поставена първа доза на ваксината срещу Ковид-19 на "АстраЗенека" (AstraZeneca) трябва да получат и втора доза въпреки риска от редки случаи на кръвни съсиреци, които се свързват с нея, съобщи Асошиейтед прес.
Според препоръките на европейският регулатор ваксинираните с "АстраЗенека" трябва да получат втора доза в период от между четири до 12 седмици след първата, и че ползите от ваксината превишават рисковете от нея.
А заместник-изпълнителният директор на Европейската агенция по лекарствата Ноел Уотиън обяви, че "на този етап наличните данни подкрепят поставянето на втора доза от ваксината".
Заедно с това от Европейската агенция по лекарствата съобщиха, че са одобрени нови мерки за увеличаване на производството на ваксините, разработени от "Пфайзер" (Pfizer) и "Модерна" (Moderna).

Още през юли очакваме 70% от пълнолетните европейци да бъдат ваксинирани срещу COVID-19, обяви вчера председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен. Тя посочи, че 123 милиона европейци вече са получили първа доза ваксина срещу коронавируса.

Предвижда се занапред ваксинацията срещу COVID-19 да обхване децата и подрастващите.

Facebook logo
Бъдете с нас и във