Банкеръ Daily

Свят

Полският президент поиска прошка за гонения срещу евреите

Полският президент Анджей Дуда поиска днес прошка от евреите, прокудени от страната му при антисемитската кампания през 1968 г., предаде Франс прес.

Макар да подчерта, че днешна свободна и независима Полша и неговото поколение не са отговорни за тогавашните събития, президентът се обърна към принудените да заминат в изгнание евреи и техните семейства с молба да простят "на републиката, поляците и Полша от онова време за този позорен акт".

По случай 50-ата годишнина от студентския бунт и последвалата ожесточена антисемитска кампания на комунистическите власти, принудила няколко хиляди полски евреи да напуснат страната си, държавният глава произнесе реч в кампуса на Варшавския университет, откъдето тръгнал някога масовият бунт.

Експулсирани били 13 000 евреи, сред които хора, оцелели при Холокоста, и видни интелектуалци като философа Лешек Колаковски и социолога Зигмунд Бауман, отбелязва Асошиейтед прес.

Колко жалко и каква загуба е за днешна Полша, че заминалите тогава хора сега не са с нас, каза президентът. Той припомни, че полските евреи са участвали в борбата за независимост на страната преди век и са я защитавали и срещу Съветите през 1920 г., и срещу германците през 1939 г.

Преди речта си в университета Дуда положи цветя пред паметна плоча на варшавската жп гара "Гданска", откъдето заминали голяма част от прогонените евреи преди 50 години. В цяла Полша днес имаше множество прояви, посветени на драматичните събития.

Речта на президента беше в контраст с вчерашно изявление на полския премиер Матеуш Моравецки, който по същество каза, че през 1968 г. Полша не е била независима и следователно не може да бъде смятана за отговорна за антиеврейската кампания на комунистическите власти. Той отбеляза също, че поляците трябва да се гордеят с бунта си срещу режима, а не да се срамуват от събитията от март 1968 г.

Facebook logo
Бъдете с нас и във