Банкеръ Daily

Заради мигрантската криза

Полският премиер започва посещения в европейски страни

Полският премиер Матеуш Моравецки започва от утре поредица от посещения в европейски страни във връзка с трудната геополитическа ситуация, съобщи полската агенция ПАП, позовавайки се на говорителя на правителството Пьотър Мюлер. В неделя са първите три визити - в Литва, Латвия и Естония, където Моравецки ще разговаря с премиерите на трите държави.

На пресконференция днес Мюлер говори за сложното положение, предизвикано от действията на беларуската страна, организирала по думите му действията на мигрантите, довели до кризата на границата, насочи вниманието на действията на Русия в Грузия, Крим и Източна Украйна и необходимостта да се направят съответните изводи и най-общо спомена за "информации, идващи от наши съюзнически държави", без да даде подробности. Всичко това прави оценката на геополитическата ситуация трудна, заяви Мюлер.

"Към това трябва да се добавят и въпроси, свързани с "новия инструмент за енергиен шантаж", който държи в ръцете си Русия, тоест потенциалното пускане в експлоатация на газопровода "Северен поток 2", заяви той. Затова Полша има нужда от общите солидарни действия на Европейския съюз и европейските страни, подчерта правителственият говорител.

Полският премиер също написа във Фейсбук, че "геополитическата ситуация е много сериозна" и изисква многобройни действия и дипломатически реакции. "Затова заминавам на обиколка в няколко европейски страни, за да разговарям за международната криза, предизвикана от действията на Александър Лукашенко", подчерта той.

"Има основания да се предполага, че геополитическата криза ще продължи месеци, дори години", заяви Моравецки и посочи, че ЕС и страните от трансатлантическия съюз трябва да са готови за потенциалните заплахи и да създадат ефикасни механизми за сътрудничество пред лицето на "поредните атаки и провокации".

Facebook logo
Бъдете с нас и във