Банкеръ Daily

Свят

Полският премиер порица протестите за право на аборт заради риска от зараза

Премиерът на Полша Матеуш Моравецки призова днес съгражданите си да прекратят масовите демонстрации срещу ограничаването на правата на жените на аборт, тъй като участниците в тях пренебрегват "големия риск" от задълбочаване на коронавирусната пандемия, предаде Ройтерс.
"Тези ситуации по улиците - агресия, вандализъм, нападения - са недопустими. Ние решително ще им противодействаме. Това нарушава обществения ред и закона", каза той пред репортери.

Премиерът обеща, че ще се грижи за женското и детското здраве, ще въведе пренатални изследвания за всички бременни, ще помага на жените и децата във всички сложни ситуации.

От пет дни Полша е залята от протести след решение на Конституционния съд от миналата седмица, което води до почти пълна забрана за абортите в тази традиционно католическа страна. С него като основание за аборт бе отхвърлено трайното и необратимо увреждане на плода. Когато решението на съда влезе в сила, прекъсването на бременността в Полша ще бъде разрешена единствено при кръвосмешение, изнасилване или заплаха за здравето на майката.

В неделя имаше протести пред и във черкви, а вчера демонстрантите блокираха движението по централните улици на градовете. Във Варшава се образуваха големи задръствания от автомобили, а късно вечерта демонстрантите влязоха в схватки с полицията. Стигна се до използване на сълзотворен газ.

За днес няма насрочени общонационални демонстрации, но в Сейма, долната парламентарна камара, възникна напрежение. Жени от опозиционните парламентарни групи прекъснаха заседанието и с викове и плакати "Позор!", "Скандално!", "Това е война!" или "Законен аборт" наобиколиха лидера на управляващата партия Ярослав Качински. При появата на парламентарната охрана с цел да въведе ред в залата мъже от опозицията защитаваха колежките си. Някои членове на Сейма бяха изведени от залата.

Здравното министерство съобщи днес, че през последното денонощие в Полша са били регистрирани 16 300 нови случая с коронавирус, което е рекорден дневен ръст от началото на пандемията.

Facebook logo
Бъдете с нас и във